IPJ Brăila prezintă principalii indicatori de activitate în primele 9 luni ale anului 2017

De IPJ Braila 27 Octombrie 2017, 10:57 Fapt divers

Activitatea desfăşurată de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila în primele 9 luni ale anului  2017, a avut ca obiectiv general „Creşterea nivelului de securitate pentru cetăţeni” şi s-a încadrat în efortul general al Poliţiei Române de a oferi un serviciu public poliţienesc concentrat pe cetăţean şi pe nevoile comunităţilor locale. Astfel, realizările din domeniul de competenţă vizează, în principal, prevenirea şi combaterea criminalităţii, destructurarea grupărilor infracţionale şi promovarea siguranţei cetăţenilor.

În domeniul prevenirii criminalităţii, priorităţile Poliţiei Române pentru anul 2017 au fost transpuse în două programe de prevenire, respectiv „Programul judeţean de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor” şi „Programul judeţean de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului, cu modulele: prevenirea tâlhăriilor  şi prevenirea furturilor din curţi şi anexe gospodăreşti”. În plus, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila a stabilit o prioritate locală de intervenţie în domeniul prevenirii pentru anul 2017, transpusă în „Programul judeţean de prevenire a infracţiunilor comise cu violenţă”, cu modulul prevenirea violenţei în familie”.

Astfel, alături de numeroşi parteneri, au fost desfăşurate iniţiate/derulate un număr de 12 proiecte/campanii de prevenire, iar în cadrul acestora au fost realizate peste 431 de activităţi de prevenire (întâlnirii cu grupuri ţintă, distribuire de materiale, concursuri), au fost informaţi în mod direct peste 16.300 de beneficiari (elevi, cadre didactice, participanţi la trafic, etc.), fiind distribuite 20.255 de materiale tematice în acest scop.

Menţinerea ordinii şi siguranţei publice a reprezentat o prioritate pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila care, prin structurile sale specializate, a căutat să identifice cele mai eficiente forme şi modalităţi de realizare a acestui obiectiv.

Această activitate  a fost organizată, în principal, cu forţe proprii, dar în funcţie de particularităţile elementelor situaţiei operative, au fost solicitate forţe suplimentare de la Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Brăila şi Sectorul Poliţiei de Frontieră Brăila, acestea fiind folosite pentru constituirea de patrule mixte. Pentru asigurarea unui serviciu poliţienesc continuu, pe raza judeţului Brăila au fost constituite în medie 72 de patrule/zi , dintre care 41 în mediul urban şi 31 în mediul rural, activitatea acestora desfăşurându-se în ture, pe trei schimburi.

Modul de repartizare a efectivelor ce acţionează în stradă pentru menţinerea ordinii publice pe raza localităţilor urbane şi rurale a avut drept rezultat intervenţia operativă la evenimentele sesizate de către cetăţeni, prin S.N.U.A.U. 112. Astfel, în primul semestru al anului 2017, s-a intervenit la 7,950 apeluri de urgenţă, dintre care 4.381 în mediul urban (55,10% din total) şi 3.569 în mediul rural (44,90% din total). Datele statistice arată că în cursul primelor 9 luni ale anului 2017 avem cu 894 mai puţine apeluri de urgenţă care au necesitat intervenţia, faţă de perioada similară a anului trecut.

În cursul primele 9 luni ale anului 2017, Poliţia de Proximitate a promovat siguranţa cetăţenilor, în principal prin apropierea de comunitate, cunoaşterea populaţiei şi a situaţiei operative, precum şi accentuarea laturii preventive a acţiunilor poliţieneşti. Astfel, au fost desfăşurate numeroase activităţi în comunitate, cele mai multe dintre acestea fiind derulate în cadrul unităţilor de învăţământ şi asociaţiilor de proprietari.Totodată, au fost desfăşurate activităţi pentru prevenirea victimizării bătrânilor, iar la punctele de consiliere au fost primite peste 3.000 de persoane.

În contextul Programului Uniunii Europene de acţiune pentru siguranţă rutieră 2011-2020 care stabileşte ca obiectiv central, reducerea la jumătate a numărului persoanelor decedate în accidente de circulaţie, în Europa, în cursul acestui deceniu, poliţiştii rutieri au desfăşurat activităţi de prevenire a infracţiunilor la regimul circulaţiei şi combaterea indisciplinei în trafic, ca unică premisă a creşterii siguranţei cetăţenilor în deplasare pe drumurile publice şi reducerea numărului accidentelor de circulaţie soldate cu consecinţe grave.             

Astfel, în perioada menţionată, au fost desfăşurate peste 900 de activităţi educaţional-preventive şi au fost organizate 654 de acţiuni şi controale, atât cu efective proprii, dar şi în colaborare cu alte instituţii. Pe raza de competenţă, în primele 9 luni ale acestui an, s-au produs 83 de accidente rutiere grave, soldate cu 18 persoane decedate, 72 de persoane rănite grav şi 23 de persoane rănite uşor, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut când s-au înregistrat 117 accidente grave, soldate cu 33 de persoane decedate, 110 persoane rănite grav şi 58 de persoane rănite uşor.

Principalele cauze care au generat producerea accidentelor grave au fost traversarea neregulamentară (17,86%), neacordarea priorităţii pietonilor (13,10%) şi neadaptarea vitezei (10,71%).

În acestă perioadă, la nivelul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, au fost sesizate 7.351 de  infracţiuni, cu 1.408 mai puţine decât în perioada similară a anului trecut, ceea ce reprezintă o scădere cu 16,07%. Această reducere este generată, în principal, de reducerea infracţiunilor de natură judiciară sesizate, unde au fost înregistrate cu 810 mai puţine astfel de infracţiuni.

După locul săvârşirii, se constată că 61 % din totalul infracţiunilor sesizate s-au săvârşit în mediul urban, iar 39% dintre infracţiuni s-au săvârşit în mediul rural. De asemenea, se remarcă faptul că aproximativ 46% din totalul infracţiunilor sesizate reprezintă infracţiuni îndreptate împotriva patrimoniului, fiind urmate de infracţiunile îndreptate împotriva persoanei, care reprezintă 35,64% din total.

Infracţiunile contra persoanei au generat, la rândul lor, o scădere importantă a infracţionalităţii sesizate, fiind înregistrate 2.620 de astfel de fapte în primele 9 luni ale anului în curs, cu 733 mai puţine faţă de perioada similară a anului trecut (o scădere cu 21,86%). În cadrul acestei categorii, majoritatea este reprezentată de infracţiunile de lovire sau alte violenţe, fiind înregistrate 1.734 de astfel de fapte (79,04%) , chiar dacă şi acestea au înregistrat, la rândul lor, o scădere cu peste 18% faţă de perioada similară a anului trecut.

Acelaşi trend descendent a fost constatat şi în domeniul infracţiunilor îndreptate împotriva patrimoniului, scăderea de ansamblu la sfârşitul celor 9 luni ale anului 2017 fiind de 13,69% faţă de valorile înregistrate în perioada similară a anului trecut. Dintre cele 3.359 de infracţiuni contra patrimoniului înregistrate, 1.933 (57,54%), sunt infracţiuni de furt. Este important de reliefat că infracţiunile de furt sesizate au scăzut cu 427 (circa 18%), scădere care se manifestă atât în mediul urban, cât şi în mediul rural.

În contextul infracţionalităţii sesizate, un loc aparte îl ocupă infracţionalitatea stradală, care reprezintă o prioritate pentru structurile de poliţie. La nivelul judeţului Brăila, infracţionalitatea stradală Ar fi demn de menţionat că numărul faptelor stradale descoperite în flagrant la nivelul judeţului Brăila, a crescut cu 77%.

Este evident că reducerea infracţionalităţii sesizate nu ar fi fost posibilă de realizat fără eforturile colegilor mei, indiferent de structurile din care fac parte, şi le mulţumesc încă o dată şi pe această cale, tuturor şi fiecăruia în parte.

La fel de adevărat este faptul că aceste rezultate înglobează şi eforturile tuturor celorlalte structuri ale M.A.I., cu care avem o cooperare excelentă, alături de un real sprijin acordat de către toate instituţiile şi autorităţile prezente la nivel local, în limita competenţelor  legale, şi cu care colaborăm cel puţin la fel de bine. Printre acestea, aş sublinia sprijinul constant de care ne bucurăm din partea Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică.

De departe, însă, cea mai strânsă colaborare o avem cu unităţile de parchet, colaborare ale cărei rezultate se manifestă pregnant în domeniul combaterii infracţionalităţii, date fiind competenţele legale.

Nu în ultimul rând, apreciem implicarea mass-mediei, care face posibilă transmiterea mesajelor, popularizarea diferitelor activităţi ori semnalarea eventualelor abateri la un parcurs normal al structurilor de poliţie.

 

Autor IPJ Braila 27 Octombrie 2017, 10:57 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii