Grup infracţional specializat în activităţi ilicite destructurat

De A.Frangu 19 Iulie 2013, 14:12 Fapt divers
La Iasi a fost destructurata o grupare infracţională organizată, bine structurată alcătuită din 35 învinuiţi şi inculpaţi, de cetăţenie română şi Republica Moldova. Acestia începând cu luna aprilie 2012 s-au constituit într-un grup organizat specializat pe linia traficului de ţigări pe relaţia Republica Moldova–România.

Membrii grupării desfăşurau operaţiuni ilicite de introducere/procurare în România şi de colectare, deţinere, transport, preluare, depozitare, desfacere şi vânzare de produse accizabile supuse marcării (ţigări de producţie/provenienţă Republica Moldova) introduse ilicit în ţară, cunoscând că acestea provin din contrabandă, obţinând ilicit mari beneficii financiare.

S-a reuşit identificarea membrilor grupului infracţional care au acţionat constant şi ofensiv în scopul introducerii ilegale în România/achiziţionare a unor cantităţi însemnate de ţigarete provenite din fapte de contrabandă, de la diferiţi cetăţeni români şi moldoveni, pe care le colectau, transportau, depozitau şi comercializau prin intermediari sau direct, în scopul obţinerii de beneficii financiare.

S-a estimat că, în perioada aprilie 2012-iulie 2013 gruparea a traficat cantitatea de peste 100.000 pachete de ţigări(2.000.000 ţigarete) diferite mărci provenite din contrabandă, cauzându-se astfel statului român un prejudiciu total de peste 1.000.000  lei.

În urma percheziţiilor efectuate au fost ridicate în vederea confiscării 10.324 pachete ţigări diferite mărci, în valoare totala de 75205 lei; diferite cantităţi de alcool; 2 arme neletale şi munitie aferentă deţinute ilegal; 4.658 bucăti articole pirotehnice,; valuta falsa , sumele de 91.799 lei, 15.080 Euro, 520 lire, 111 lei MD şi s-a procedat la indisponibilizarea unui număr de 5 autoturisme în valoare totală. 85.914 lei.

În cauză, DIICOT – Serviciul Teritorial Iaşi a început urmărirea penală faţă de cei 35 de învinuiţi şi inculpaţi cercetaţi pentru săvârşirea infracţiunilor de: iniţierea sau constituirea ori aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui grup, în vederea sãvârşirii de infracţiuni, prev.şi ped. de art.7 din Legea nr.39/2003 privind prevenirea şi combaterea criminalităţii organizate, colectarea, deţinerea, transportul, preluarea, depozitarea, predarea, desfacerea şi vânzarea bunurilor sau a mãrfurilor care trebuie plasate sub un regim vamal cunoscând cã acestea provin din contrabandã sau sunt destinate sãvârşirii acesteia, faptă asimilată infracţiunii de contrabandă, prev. şi ped. de art.270, alin.3 din Legea nr.86/2006 privind Codul vamal al României cu modificãrile şi completãrile ulterioare, deţinerea de cãtre orice persoanã în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea pe teritoriul României a produselor accizabile supuse marcãrii, potrivit titlului VII, fãrã a fi marcate sau marcate necorespunzãtor ori cu marcaje false peste limita a 10.000 ţigarete, prev. şi ped. de art.296^1 lit.l din legea 571/2003 privind Codul Fiscal al României cu modificãrile şi completãrile ulterioare, evaziune fiscală prin ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, prev. şi ped. de art. 9, alin.1, lit.a din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale , toate cu art.33 lit.a C.pen.

S-a dispus reţinerea celor patru lideri ai grupării  care au fost prezentaţi Tribunalului Iaşi cu propunere de arestare preventivă. Cercetarile continua pentru solutionarea justa si completa a cauzei.

 

Autor A.Frangu 19 Iulie 2013, 14:12 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate