Aproximativ 2 milioane de persoane au tranzitat frontiera în perioada sărbătorilor de iarnă

De Redactia 03 Ianuarie 2019, 18:38 Fapt divers

Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră informează următoarele:

* În perioada sărbătorilor de iarnă ÅŸi în primele zile ale anului 2019, traficul prin punctele de trecere ale frontierei a înregistrat creÈ™teri faţă de o perioadă normală dar măsurile dispuse de conducerea PoliÅ£iei de Frontieră Române, în acord inclusiv cu Codul Frontierelor Schengen, au dus la fluidizarea traficului, nefiind înregistraÅ£i timpi mari de aÅŸteptare în punctele de trecere a frontierei.

* Deoarece vacanÅ£a de iarnă se încheie ÅŸi având în vedere că, în curând, vor începe sărbătorile de iarnă pe rit vechi, măsurile dispuse pentru fluidizarea traficului prin punctele de trecere a frontierei vor fi menÈ›inute, prin suplimentarea numărului de poliÈ›iÈ™ti de frontiera ÅŸi folosirea la maxim a capacităţii punctelor de trecere a frontierei.

 În perioada 21 decembrie 2018 - 02 ianuarie 2019, frontiera română a fost tranzitată de aproximativ 2.000.000 de persoane, din care 1.070.000 pe sensul de ieÅŸire din Å£ară ÅŸi 930.000 pe sensul de intrare în Å£ară, si 466.000 mijloace de transport, fiind înregistrată o creÅŸtere cu aproximativ 13 % faţă de acelasi interval de timp, dintr-o perioadă normală.
PoliÅ£ia de Frontieră Română a dispus măsuri de suplimentare a personalului, sens în care peste 4.000 de poliÅ£iÅŸti de frontieră, în medie, au desfăşurat  zilnic activităţi de supraveghere ÅŸi control la frontiera de stat.

A fost folosită la maxim capacitatea punctelor de trecere a frontierei, în limita configuraÅ£iei acestora ÅŸi în cele mai tranzitate, în funcÅ£ie de trafic, au fost suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieÅŸire în/din Å£ară, precum ÅŸi echipamentele folosite pentru verificarea documentelor.

De asemenea,  în mod constant, au fost derulate activităţi de cooperare cu autorităţile statelor vecine pentru a se asigura sincronizarea măsurilor de suplimentare a personalului ÅŸi a arterelor de control.

Cele mai mari valori de trafic, într-un timp scurt, au fost înregistrate la frontiera de vest, pe sensul de intrare în România însă, în urma gestionării situaÅ£iei prin dispunerea unor măsuri imediate de fluidizare, nu s-au înregistrat blocaje sau timpi mari de aÅŸteptare, în cazurile respective procedându-se la aplicarea întocmai a prevederilor Codului Frontierelor Schengen.

Cele mai tranzitate au fost punctele de trecere ale frontierei din vestul ţării, pe unde au trecut aproximativ 727.000 persoane, cele aeroportuare - 577.000 persoane, dar şi cele de la frontiera cu R. Moldova - 304.000 persoane.
 
De exemplu, cel mai tranzitat punct de frontieră a fost P.T.F. Aeroport Henri Coandă cu un trafic de aproximativ 374.000 persoane, urmat de  P.T.F. Nădlac II cu peste 262.000 persoane ÅŸi P.T.F. BorÅŸ unde poliÅ£iÅŸtii de frontieră au verificat peste 172.700 persoane. Totodată, la frontiera cu R. Moldova cel mai tranzitat punct de frontieră a fost AlbiÅ£a, cu un trafic de peste 122.000 treceri persoane.
 
De asemenea, în urma activităţilor desfășurate în zonele de competenţă - punctele de trecere ÅŸi  “frontiera verde” - poliÅ£iÅŸtii de frontieră au constatat în perioada sărbătorilor de iarnă (21.12.2018-02.01.2019):
- 409 fapte ilegale (195 infracÅ£iuni ÅŸi 214 contravenÅ£ii) săvârÅŸite atât de cetăţeni români, cât ÅŸi străini;
- au fost aplicate amenzi contravenÅ£ionale în valoare de aproximativ 107.000 lei;
- au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituÅ£ii, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în Å£ară), care depăşeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 1.227.000 lei;
- nu s-a permis intrarea în Å£ară unui număr de 185 cetăţeni străini ca urmare a neîndeplinirii condiÅ£iilor legale de intrare în Å£ară ÅŸi de asemenea, nu s-a permis ieÅŸirea unui număr de 150 cetăţeni români ÅŸi străini din diferite motive legale.
- la controlul de frontieră au fost depistate 2.946 alerte Schengen ori naÈ›ionale, respectiv au fost predate autorităţilor competente 23 persoane date în urmărire generală.

Recomandări:

Deoarece în perioada imediat următoare mulÅ£i cetăţeni români se vor întoarce la reÅŸedinÅ£ele lor din străinătate, se preconizează o creÅŸtere a traficului de persoane ÅŸi a mijloacelor de transport la frontierele din vestul tarii, fapt pentru care PoliÅ£ia de Frontieră Română recomandă folosirea tuturor punctelor de trecere a frontierei de la frontiera româno-ungară unde sunt 11 puncte de trecere ale frontierei cu specific rutier ÅŸi, în total, sunt disponibile, atât  pe sensul de intrare în È›ară, cât ÅŸi pe sensul de ieÅŸire, câte 52/54 de benzi de control pe sens.
pe raza jud. TimiÅŸ:        P.T.F. Cenad - Kiszombor;
pe raza jud. Arad:         P.T.F. Nădlac - Nagylak
                                                         P.T.F. Nădlac II - Csanadpalota
                                                         P.T.F. Turnu - Batonnya;
                                                         P.T.F. VărÅŸand - Gyula
pe raza jud. Bihor:       P.T.F. Salonta - Mehkerek;
                                                         P.T.F. BorÅŸ - Artand;
                                                         P.T.F. Valea lui Mihai - Nyirabrany;
                                                         P.T.F. Săcuieni - Letavertes
pe raza jud. Satu Mare: P.T.F. Urziceni - Vallaj;
                                                          P.T.F. Petea - Csengersima.

De asemenea, având în vedere că în perioada următoare se celebrează sărbătorile de iarnă pe rit vechi, se estimează creÅŸteri ale traficului la frontiera cu R. Moldova, pe sensul de intrare în Å£ară, cauzate de numărul mare de persoane care vin în scop turistic în România.

Pentru evitarea aglomerărilor, PoliÅ£ia de Frontieră recomandă în continuare participanÅ£ilor la trafic tranzitarea tuturor punctelor de frontieră existente la graniţă, astfel încât să se preîntâmpine apariÅ£ia suprasolicitărilor doar a unora dintre acestea, din cauza unui număr mare de călători, într-un timp foarte scurt.

Pe frontiera româno-moldoveană:
pe raza jud. GalaÅ£i:   P.T.F. Oancea-Cahul
                               P.T.F. GalaÅ£i-Giurgiulesti
pe raza jud. Vaslui :  P.T.F. AlbiÅ£a-Leuseni
pe raza jud. IaÅŸi:      P.T.F. Sculeni-Sculeni
pe raza jud. BotoÅŸani: P.T.F. RădăuÅ£i – Prut-Lipcani
                                P.T.F. Stînca-CosteÅŸti

Reamintim că pe site-ul institutiei www.politiadefrontiera.ro este disponibilă  aplicaÅ£ia Trafic on-line care prezintă o medie a timpilor de aÅŸteptare în punctele rutiere de trecere a frontierei pentru anumite intervale de timp. Timpii de aÅŸteptare sunt actualizaÅ£i în timp real, fapt ce ajută utilizatorul să-ÅŸi reconfigureze traseul către un punct de frontieră ce înregistrează valori de trafic scăzute.

De asemenea, PoliÅ£ia de Frontieră a pus la dispoziÅ£ia participanÅ£ilor la traficul transfrontalier numărul de telefon 021.9590 unde pot semnala diferite aspecte despre modul în care a fost efectuat controlul la trecerea frontierei, sesizările fiind preluate de către poliÅ£iÅŸtii de frontieră care vor acÅ£iona în consecinţă, legal, de la caz la caz.

Centrul de Informare şi Relaţii Publice din cadrul
Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră

 

Autor Redactia 03 Ianuarie 2019, 18:38 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii