Destructurarea unei grupari infractionale ce actiona pe teritoriul Romaniei si al Republicii Moldova

De A.Frangu 05 Octombrie 2013, 09:33 Fapt divers
O grupare infractionala, formata din 11 persoane, care avea ca scop inselarea unor companii de leasing romanesti si a altor institutii ale statului, in vederea obtinerii unor beneficii financiare, a fost destructurata de politistii de frontiera ieseni

Din primele date, prejudiciul cauzat de membrii gruparii unor firme de leasing este de peste 1 milion de euro. Liderul gruparii era un barbat cu dubla cetatenie romana si moldoveneasca, care, in prezent, se afla intr-un Penitenciar de Maxima Siguranta, pentru executarea unei sentinte.

Cele 11 de persoane care locuiau atat in Romania cat si in Republica Moldova achizitionau de la firme de leasing romanesti, in nume propriu sau a unor firme pe care le administrau, autovehicule pe care apoi le duceau in Republica Moldova, unde le vindeau unor persoane folosind acte false. Ulterior, autovehiculele, fie erau declarate in Romania ca fiind furate, fie persoanele nu-si achitau obligatiile de plata fata de firmele de leasing.

In momentul in care masinile erau trecute prin punctele de trecere a frontierei dintre Romania si R. Moldova, acestea aveau toate documentele legale. Astfel, au fost traficate peste 40 de autovehicule, producand un prejudiciu de 1.057.838 de euro unui numar de 11 firme de leasing.

Grupul era foarte bine organizat si structurat pe patru nivele: sase persoane se ocupau de procurarea actelor necesare achizitionarii masinilor de la firmele de leasing, alti doi le transportau in R. Moldova, iar doi facilitau inmatricularea autovehiculelor in tara vecina. Toti erau coordonati de liderul grupului.

Activitatile specifice pentru documentarea activitatii infractionale a grupului format din 11 persoane care avea in preocupari traficul cu autovehicule din Romania in Republica Moldova s-au desfasurat in perioada perioada 2012 - septembrie 2013.

In  baza datelor obtinute in ziua de 02 octombrie a.c., in ambele state au avut loc concomitent 15 perchezitii domiciliare, in Romania fiind vizate judetele Prahova, Cluj, Maramures, Neamt si municipiul Bucuresti, iar in Republica Moldova municipiul Chisinau si raioanele Bubuiesti si Soroca.

In urma perchezitiilor si a activitatilor de documentare au fost indisponibilizate 4 autoturisme si au fost ridicate in vederea confiscarii si continuarii cercetarilor, 330 inscrisuri (contracte vanzare-cumparare auto, certificate de inmatriculare auto, carti tehnice auto, polite de asigurare auto, facturi transferuri bancare, extrase de cont, bilete la ordin, cec-uri bancare, CMR-uri, etc.), 10 agende cu diferite insemnari si numere de telefoane, 5 stampile rotunde, 12 telefoane mobile, 5 cartele SIM, 3 laptop-uri, 1 hard disk, 4 unitati centrale PC.

Impotriva celor 11 persoane s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de initiere sau constituire ori aderare sau sprijinire sub orice forma a unui grup infractional, in vederea savarsirii de infractiuni, inselaciune, delapidare si  tainuire.

Cercetarile continua, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.–S.T. Iasi in vederea documentarii intregii arii infractionale si a recuperarii prejudiciului.


 

Autor A.Frangu 05 Octombrie 2013, 09:33 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate