Braila: Actiunile primei zile a Saptamanii prevenirii criminalitatii

De A.Frangu 02 Octombrie 2013, 07:12 Fapt divers
Politia Româna desfasoara, in perioada 30 septembrie - 4 octombrie 2013, la nivel national, "Saptamâna Prevenirii Criminalitatii”. In ziua de 30 septembrie, prima zi a evenimentului,au fost abordate temelt: prevenirea furturilor din autoturisme si a furturilor din locuinte.

Ziua de 30 septembrie 2013 a constituit pentru politistii Inspectoratului de Politie Judetean Braila un bun prilej de a se întâlni cu cetatenii, în calitatea acestora de posesori de autoturisme sau proprietari de locuinte.

La nivelul judetului Braila, tematica acestei zile s-a concretizat în activitati de prevenire a furturilor din autoturisme în municipiul Braila, pe de  parte, si în activitati de prevenire a furturilor din locuinte în orasele Ianca, Faurei, Însuratei si în localitatile rurale, pe de alta parte.

În municipiului Braila, politistii de proximitate si cei de prevenire au actionat în zona parcarilor aferente hiper si supermarkert-urilor, fiind constituite cinci echipe de politisti care au purtat discutii cu cetatenii privind masurile de protectie ce trebuie adoptate pentru protectie autoturismului.

În celelalte localitati urbane din judet si în comune, politistii din structurile de proximitate si de ordine publica au fost prezenti în zonele publice aglomerate si pe strazile localitatilor si  desfasurat activitati de constientizare a populatiei privind asigurarea corespunzatoare a locuintei.
   
Cetatenii au primit de la politisti materiale cu continut informativ-preventiv dar si recomandari referitor la prevenirea furturilor din autoturisme si din locuinte.
 
Pentru prevenirea furturilor din autoturisme:
- Evitati sa parcati autoturismul în locuri izolate;
- Nu lasati la vedere, în interiorul masinii, bunuri care pot atrage atentia: borsete, genti,  telefoane mobile, sisteme GPS, chiar daca  lipsiti pentru scurt timp;
- Asigurati-va ca portierele s-au închis atunci când parasiti masina si actionati închiderea centralizata, chiar daca pare ca telecomanda a activat-o;
- Evitati sa lasati autoturismul nesupravegheat cu geamurile deschise;
- Pe perioada deplasarii cu autoturismul, actionati sistemul de blocare a usilor, pentru a evita sa fiti deposedati de diferite bunuri în timp ce stationati la semafor, treceri de pietoni etc.
-În statiile de alimentare cu carburanti, nu lasati masina neasigurata pe timpul achitarii contravalorii combustibilului;

- Montati un sistem de alarma sau antifurt, apelând la o firma specializata;
- Apelati la un serviciu de marcare (sablare, inscriptionare) a oglinzilor sau barelor de protectie;
- Asigurati autoturismul, chiar daca lipsiti doar câteva minute si în niciun caz nu lasati cheile în contact;
- Nu va adresati, pentru eventuale reparatii, atelierelor neautorizate sau mesterilor ocazionali. Va pot fi sustrase diferite componente care functionau foarte bine sau pot fi facute mulaje dupa chei.

Pentru prevenirea furturilor din locuinte:

- Tineti usa de acces în locuinta sau poarta încuiate, chiar daca sunteti acasa!
- Când plecati de acasa, încuiati usa, chiar daca urmeaza sa lipsiti o perioada scurta de timp; daca parasiti locuinta pe timpul noptii, lasati o lumina aprinsa sau un aparat de radio în functiune;
- Nu comunicati faptul ca urmeaza sa lipsiti de acasa pentru mai mult timp, în discutiile cu diferite persoane sau pe retelele de socializare. Informati despre aceasta doar persoanele în care aveti foarte mare încredere si rugati-le sa va supravegheze locuinta sau sa treaca periodic sa va ridice corespondenta ori sa aprinda lumina, astfel încât absenta dumneavoastra sa nu fie remarcata.
- Evitati depozitarea la vedere, pe balcon, în curte sau în fata usii de acces, a ambalajelor obiectelor de valoare pe care le-ati achizitionat;
- Nu tineti în casa sume mari de bani sau bunuri de valoare; acestea trebuie pastrate în depozite bancare;

- Nu permiteti accesul în casa/curte persoanelor care pretind ca sunt reprezentanti ai unor institutii, decât dupa verificarea documentelor de identitate, respectiv a celor de serviciu;
- Nu oferiti necunoscutilor informatii despre bunurile pe care le detineti acasa sau despre vecini, chiar daca sustin ca reprezinta diferite institutii, dar nu pot face dovada acestui lucru ;
- Apelati la firme autorizate pentru efectuarea unor lucrari de întretinere sau  reparatii ale locuintei;
- Daca locuiti la casa sau la parter, etajul 1 sau ultimul etaj, asigurati-va ferestrele prin montarea de gratii metalice sau instalati un sistem antiefractie.
   
În zilele urmatoare ale “Saptamânii prevenirii criminalitatii” politistii Inspectoratului de Politie Judetean Braila vor desfasura activitati având ca tematica prevenirea tâlhariilor, prevenirea delincventei juvenile si a victimizarii minorilor si cresterea sigurantei rutiere pe drumurile publice.


 

Autor A.Frangu 02 Octombrie 2013, 07:12 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate