Activități de informare și prevenire a infracționalității desfășurate de oamenii legii

De IPJ Braila 01 August 2018, 21:32 Fapt divers

Debutul săptămânii a fost marcat de oamenii legii cu activităţi de informare a cetăţenilor comunei Racoviţa, din judeţul Brăila.
 
Activităţile s-au derulat sub egida Comisiei judeţene de monitorizare a activităţii preventive, coordonată de Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila şi constituită în baza Ordinului M.A.I. nr. 119/2017 privind organizarea activităților cu caracter preventiv în domeniul ordinii și siguranței publice desfășurate de structurile Ministerului Afacerilor Interne.

Astfel, echipa interinstituţională, formată din poliţişti ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila, jandarmi ai Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila şi specialişti ai Centrului Regional Galaţi din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane, însoţiţi de reprezentanţi ai Primăriei Comunei Racoviţa s-au aflat astăzi în mijlocul cetăţenilor din mediul rural cu informaţii şi recomandări care să le asigure un grad ridicat de siguranţă personală şi comunitară.

Poliţiştii si jandarmii au vizat pregătirea antivictimală a populaţiei vârstnice, a femeilor şi a copiilor, dar şi informarea antiinfracţională a persoanelor de sex masculin.

Cetăţenii au aflat despre principalele măsuri pe care aceasta trebuie să le adopte pentru prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului  - furturi din locuinţe, tâlhării, înşelăciuni prin moduri de operare "accidentul", "premiul", "avocatul" etc., prevenirea violenţei în familie şi siguranţa copiilor pe perioada vacanţei de vară.

Oamenii legii le-au prezentat vârstnicilor întâlniţi în localitate şi principalele moduri de operare prin care infractorii reuşesc să pătrundă în locuinţa unei persoane din mediul rural sau să o păcălească, pentru a intra rapid în posesia unor bani nemunciţi.

Tinerii şi adulţii întâlniţi pe stradă sau în zona cafe-barurilor au aflat de la reprezentanţii legii despre sancţiunile aplicate în cazul provocării sau participării la scandaluri în locuri sau localuri publice, despre distrugerea bunurilor aparţinând altor persoane sau comunităţii, dar şi despre faptul că lovirea constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoarea.

Persoanelor de sex masculin li s-a atras atenţia că dacă actele de violenţă sunt îndreptate asupra unui membru de familie, pedeapsa se măreşte cu un sfert, iar agresorul poate fi îndepărtat de familie printr-un ordin de protecţie emis de instanţa de judecată sau printr-un ordin de protecţie provizoriu, emis de poliţist.  

Specialistul antitrafic a discutat cu tinerii şi tinerele întâlniţi în localitate despre ce înseamnă traficul de persoane, cum pot recunoaşte o situaţie de risc privind exploatare prin muncă, ce informaţii trebuie să deţină atunci când doresc să plece şi să lucreze în străinătate, dar şi cum trebuie să procedeze atunci când sunt în pericol. Acest demers se înscrie în Campania de prevenire a traficului de persoane în scopul exploatării prin muncă „Cunoaşte-ţi drepturile! Respectă-ţi obligaţiile!”, derulată la nivel naţional de Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane.

Locuitorii comunei Racoviţa, beneficiari ai discuţiilor cu oamenii legii, au primit de la aceştia şi materiale informativ-preventive, astfel încât conduitele pe care le adoptă să fie deopotrivă antivictimale şi antiinfracţionale, să le asigure o viaţă familială şi socială liniştită şi un loc de muncă sigur. 

 

Autor IPJ Braila 01 August 2018, 21:32 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii