Minori tâlhari, identificati de judiciaristii braileni

De IPJ Braila 05 Martie 2015, 19:03 Fapt divers

Poliţiştii de la Biroul de Investigaţii Criminale - linia de muncă violenţă au continuat să efectueze cercetări în teren pentru identificarea autorilor a trei infracţiuni de tâlhărie, comise la jumătatea lunii februarie 2015, de către autori necunoscuţi, în municipiul Brăila.

Cercetările au dus la identificarea a doi minori, cu vârsta de 11 şi 15 ani, ambii din municipiu, cărora li s-a probat că, în perioada 15.02.-21.02.2015, ar fi sustras prin smulgere poşetele de la trei brăilence.

În urma probatoriul administrat, prin ordonanţa din data de 25.02.2015, faţă de minorul de 15 ani s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale, în calitate de suspect, pentru săvârşirea infracţiunilor de tâlhărie calificată în concurs, fapte prevăzute şi pedepsite de art.233- 234, alin.1 din Codul Penal.

În două dintre situaţii, victimele, femei în vârstă de 77, respectiv 78 de ani, în timp ce se deplasau pe Calea Galaţi au fost acostate de unul dintre minori, care, profitând de neatenţia bătrânelor, a tras de poşeta, respectiv portmoneul, pe care acestea le ţineau în mână. Deşi victimele au opus rezistenţă, ei au reuşit să-şi însuşească bunurilor persoanelor vătămate şi, în câteva secunde, să se facă nevăzuţi.

A treia infracţiune de tâlhărie, comisă în seara zilei de 18.02.2015, în jurul orelor 21.40, în municipiul Brăila, în zona cartierului Vidin, a vizat tot o persoană în vârstă, minorii smulgându-i poşeta din mână. Strigătele femeii au fost auzite de un brăilean, care a fugit după cei doi, pierzându-i din vedere în zona blocurilor. În acest caz, persoana vătămată nu a sesizat la poliţie şi nu a depus plângere, aspecte care fac dificilă stabilirea prejudiciului şi recuperarea acestuia.

Poliţiştii brăileni fac un apel la persoanele care pot da informaţii despre ultima  victimă, la vecinii sau rudele care au aflat despre acest incident, rugându-i să o îndrume la sediul Poliţiei Municipiului Brăila - Biroul Investigaţii Criminale, pentru a discuta cu poliţiştii implicaţi în soluţionarea cauzei.

Deşi în aceste cazuri, munca susţinută a poliţiştilor de investigaţii criminale a condus la identificarea autorilor, astfel încât persoanele vârstnice din municipiul Brăila au cel puţin un motiv în minus să se teamă pentru siguranţa lor sau a bunurilor, atragem atenţia cetăţenilor asupra faptului că o faptă gravă, cum este şi tâlhăria, nesesizată în cel mai scurt timp de la producere, creşte riscul comiterii de fapte asemănătoare de către autorii rămaşi în libertate, pericolul planând în continuare atât asupra victimei infracţiunii nesesizate, cât şi asupra celorlalţi membrii ai comunităţii.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor, în special a persoanelor vârstnice, poliţiştii brăileni vă recomandă:

- nu plecaţi de la domiciliu după lăsarea serii, în special dacă sunteţi persoană în vârstă; dacă totuşi trebuie să faceţi această deplasare la ore târzii, asiguraţi-vă că sunteţi însoţit de o persoană care v-ar putea apăra în caz de pericol;
- fiţi prudenţi cu persoanele care vă abordează pe stradă sub diferite pretexte; nu vă lăsaţi impresionaţi de aspectul sau vârsta acestora;
- ţineţi poşeta, borseta, portmoneul cât mai aproape de corp, sub braţ, pentru că purtarea acestora în mână îi creşte vizibilitatea şi ademeneşte persoanele certate cu legea;
- nu purtaţi asupra dumneavoastră sume mari de bani şi nici card-urile împreună cu codurile PIN ale acestora, scrise pe hârtie sau în agenda telefonului mobil;
- sesizaţi imediat Poliţia, în cazul în care aţi fost victima unei infracţiuni de tâlhărie!

 

Autor IPJ Braila 05 Martie 2015, 19:03 Fapt divers
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii