Actualizare atenționare de călătorie – calitatea apei mării pe litoralul bulgăresc

De Redactia 04 Iulie 2014, 22:44 Externe
În continuarea atenţionării de călătorie transmise în această dimineaţă de Ministerul Afacerilor Externe cu privire la constatarea unui rezultat nefavorabil al indicatorilor de analiză microbiologică "Escherichia coli" și ”enterococi intestinali" în zona ”Plaja ofițerilor-Varna”, după cum semnala comunicatul emis de Inspecția Regională de Sănătate Varna la 3 iulie 2014, vă transmitem comunicatul de presă (în traducere integrală) emis în această după amiază de Ministerul Sănătăţii din Bulgaria:

Rezultatele monitorizării efectuate în lunile mai și iunie de către cele trei inspectorate regionale de sănătate (Dobrici, Varna și Burgas) nu constată înrăutățirea calității apelor pentru îmbaiere, ca notă generală, în urma ploilor abundente din aceste luni. Valorile primite referitoare la indicatorii microbiologici cercetați în zonele de îmbaiere sunt în conformitate cu cele legale, iar în cea mai mare parte din zone chiar și cu cele mai înalte cerințe recomandate privind calitatea apelor și îmbăierea nu prezintă risc de sănătate pentru populație și turiștii care își petrec concediile pe litoralul bulgăresc al Mării Negre.

Până în prezent doar la efectuarea analizei probelor de apă din 30.06.2014 dintr-o zonă de îmbaiere –  Plaja Ofițerească din orașul Varna - s-a constatat depășirea normelor admisibile, astfel încât imediat după primirea rezultatelor Inspectoratul General de Sănătate Varna a impus interdicția temporară de îmbaiere în această zonă și a informat corespunzător populația precum și autoritățile regionale și locale. În cazul unei eventuale îmbunătățiri a apelor pentru îmbăiere, ce va fi pusă în evidență de laboratoarele de control, această zonă va fi redeschisă publicului pentru scăldat.

Trebuie menționat că în această zonă de îmbaiere s-au constatat probleme legate de calitatea apei pentru îmbaiere și cu alte prilejuri (în anii anteriori). Cauza principală o constituie intrarea în cartierul din zona de îmbăiere a așa numitului Kanal Șokarov, care adună apele pluviale dintr-o anumită parte a orașului Varna și zonelor de vile din jurul orașului, foarte probabil și din cauza racordării ilegale a unor canalizări care conțin reziduuri organice. Problema a fost ridicată în mai multe rânduri în atenția instituțiilor la nivel regional și municipal din orașul Varna, de care depinde rezolvarea acestei probleme.

Probele apelor marine din zonele învecinate de îmbăiere din cartierele orașului Varna nu arată abateri de la cerințele obligatorii, iar utilizarea acestora pentru îmbăiere nu prezintă pericol pentru sănătatea oamenilor.

În legătură cu aparițiile în mass-media a unor știri și comentarii care se bazează pe declarațiile diferitelor persoane, care nu reprezintă instituții oficiale competente  din Republica Bulgaria, referitoare la pericolul de îmbolnăvire cu hepatita de tip A în cazul utilizării apei de îmbăiere trebuie menționat următoarele:

În conformitate cu indicațiile actuale ale Organizației Mondiale de Sănătate privind siguranța apelor naturale pentru recreere, în principiu, posibilitatea de îmbolnăvire cu hepatita A în cazul utilizării apelor naturale pentru îmbăiere sau sporturi nautice nu poate fi complet exclusă, dar riscul pentru aceasta este scăzut și poate fi de interes doar în cazul unei infestări masive a apelor de îmbăiere cu reziduuri organice. Așa cum s-a arătat mai sus, conform rezultatelor monitorizării efectuate, o asemenea manifestare nu este prezentă în zonele de îmbăiere ale litoralului bulgar în care nu există interdicție de îmbăiere.

Ministerul Sănătății nu a recomandat publicului și turiștilor care își vor petrece concediile pe litoralul bulgăresc să se imunizeze în prealabil împotriva hepatitei de tip A și respinge categoric o asemenea necesitate.

Informațiile privind rezultatele monitorizării calității apelor pentru îmbăiere se publică pe paginile de internet ale inspecțiilor de sănătate regionale corespunzătoare (Burgas, Varna și Dobrici). Link-urile către aceste pagini au fost transferate și pe pagina de internet a Ministerului Sănătății.

Ministerul Sănătății, prin inspectoratele regionale de sănătate, va continua monitorizarea necesară a calității apelor pentru îmbăiere și în caz de necesitate va da dispozițiile necesare și va informa corespunzător populația și turiștii aflați pe litoralul Mării Negre, precum și organele competente și alte persoane interesate și instituții pentru luarea măsurilor corespunzătoare (inclusiv în ceea ce privește interdicția de îmbăiere) acolo și când aceasta se impune în scopul eliminării riscului pentru sănătatea populației.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea periodică atât a site-urilor de specialitate, cât şi a paginii web a MAE (www.mae.ro), rubrica Sfaturi de călătorie – Alerte de călătorie.

 

Autor Redactia 04 Iulie 2014, 22:44 Externe
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate