Sectorul european al apărării si securitătii mai competitiv si mai eficient

De Alexandrina Iordache 29 Iulie 2013, 14:05 Euro
Comisia Europeană a prezentat o comunicare ce contine un plan de actiune vizând sporirea eficientei si competitivitătii sectorului european al apărării si securitătii. Comunicarea prevede măsuri de consolidare a pietei interne a apărării, de promovare a unei mai mari competitivităti a industriei apărării si de stimulare a sinergiilor dintre cercetarea civilă si cea militară.

Pe lângă acestea, comunicarea analizează si optiuni apartinând altor domenii, cum ar fi energia, spatiul cosmic si capacitătile cu dublă utilizare. Comisia invită sefii de stat si de guvern să discute această comunicare în cadrul Consiliului European din decembrie 2013, împreună cu raportul elaborat de Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe si politica de securitate.

De ce se impune luarea de măsuri la nivelul UE?

Este clar că dezvoltarea si mentinerea tehnologiilor si a capacitătilor critice necesare pentru viitor reprezintă un efort pe care statele membre nu îl pot realiza în mod individual. Desi apărarea si securitatea rămân, în principal, competente de nivel national, Comisia consideră că se poate face mai mult pentru a promova cooperarea la nivel european.

Acest aspect este deosebit de important tinând cont de faptul că actuala criză loveste puternic o industrie de importantă strategică pentru întreaga Europă. Ea reprezintă, de asemenea, un sector industrial major, a cărui cifră de afaceri, doar pentru anul 2012, se ridica la 96 de miliarde de euro, un sector care angajează direct aproximativ 400.000 de persoane si generează, în mod indirect, alte circa 960.000 de locuri de muncă. Cercetarea sa de vârf a avut un impact indirect semnificativ asupra altor sectoare, cum ar fi electronica sau aviatia spatială si civilă, generând crestere economică si mii de locuri de muncă de înaltă calificare.

Pentru a favoriza cooperarea si a mări eficienta sectorului, Comisia îsi propune să ia următoarele initiative:
1. Definitivarea pietei interne a apărării si securitătii. Pornind de la cele două directive existente privind licitatiile publice în domeniul apărării si transferurile în interiorul UE în domeniul apărării, Comisia va aborda, de asemenea, distorsiunile de piată si va contribui la îmbunătățirea securitătii aprovizionării între statele membre.

2. Consolidarea competitivitătii industriei europene. În acest scop, Comisia va elabora o politică în domeniul industriei apărării, bazată pe două componente principale:
- sprijinirea competitivitătii — inclusiv prin elaborarea unor „standarde hibride” în beneficiul pietelor securitătii si apărării si examinarea modalitătilor de dezvoltare a unui sistem european de certificare pentru navigabilitatea aeriană militară.
- sprijinirea IMM-urilor — inclusiv prin dezvoltarea unui parteneriat strategic european al clusterelor (European Strategic Cluster Partnership) pentru a furniza legături cu alte clustere si a sprijini IMM-urile din domeniul apărării în contextul concurentei mondiale.

3. Exploatarea sinergiilor civilo-militare. Se va avea în vedere acest lucru, în cea mai mare măsură posibilă, pentru a eficientiza la maximum utilizarea resurselor contribuabililor europeni, în particular prin:
-  concentrarea propriilor eforturi pe posibila interactiune dintre cercetarea civilă si cea militară si pe potențialul de dublă utilizare al spatiului;
- ajutorarea fortelor armate să-si reducă consumul de energie.

4. Explorarea unor noi căi. Se are în vedere stimularea dezbaterilor strategice în Europa si pregătirea terenului pentru o cooperare europeană mai extinsă si mai profundă, în particular prin:
- evaluarea posibilitătii existentei unor capacităti cu dublă utilizare, proprietate a UE, care pot completa capacitătile nationale din anumite zone de securitate si pot deveni multiplicatori de fortă eficienți si rentabili;
- propunerea de modalităti de sustinere a cercetării din domeniul PSAC în acele sectoare în care capacitătile de apărare ale UE sunt cele mai necesare.

Comunicarea va fi contributia Comisiei la viitoarea dezbatere pe tema apărării care va avea loc în cadrul Consiliului European din decembrie 2013, în conformitate cu concluziile Consiliului din 14 decembrie 2012. În octombrie 2012, Comisia a anuntat că va pregăti o strategie pentru sectorul european al apărării. Grupul de lucru pentru apărare al Comisiei, înfiintat în 2011, joacă un rol esențial în acest proces, iar Agentia Europeană de Apărare (AEA) si Serviciul European de Actiune Externă (SEAE) sunt strâns asociate activitătilor grupului.


 

Autor Alexandrina Iordache 29 Iulie 2013, 14:05 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate