Roaming: Rezultatul sondajului efectuat in rândul cetatenilor UE

De Redactia 18 Februarie 2014, 20:04 Euro
Conform rezultatelor unui nou sondaj de opinie efectuat în rândul a 28.000 de cetateni ai UE, 94% dintre europenii care calatoresc în afara tarii lor de origine utilizeaza în mod limitat servicii precum Facebook, din cauza tarifelor ridicate practicate de societatile de telefonie mobila pentru serviciile furnizate în roaming.

Conform calculelor efectuate de Comisia Europeana, companiile care ofera servicii de telecomunicatii nu beneficiaza de o piata de aproximativ 300 de milioane de utilizatori de servicii de telefonie din cauza strategiilor actuale de stabilire a preturilor, cu efecte negative si auspra altor întreprinzatori, cum ar fi dezvoltatorii de aplicatii pentru dispozitivele mobile.

Pe lânga faptul ca determina o utilizare masiva a serviciilor de telefonie mobila, în special a celor de date mobile, doar în tara de origine aplicarea unor tarife majorate pentru serviciile furnizate în roaming mai are si alte efecte, printre care:

- 47% dintre respondenti nu ar utiliza internetul mobil în alta tara din UE;
- numai 1 din 10 persoane si-ar accesa la fel de mult e-mailul ca atunci când se afla în propria tara;
- peste un sfert dintre noi îsi închid pur si simplu telefonul când calatoresc în interiorul UE;
- milioane de utilizatori prefera sa trimita SMS-uri decât sa efectueze apeluri.

Persoanele care calatoresc frecvent – care reprezinta segmentul cel mai profitabil al pietei potentiale – sunt mai susceptibile decât calatorii ocazionali sa dezactiveze functia de transfer de date a telefoanelor lor mobile când se afla în strainatate. Comisia considera ca acest lucru se datoreaza faptului ca persoanele care calatoresc frecvent sunt mai bine informate cu privire la costurile reale ale transferului de date în roaming, în Europa, decât cele care calatoresc mai rar.
   
Doamna Neelie Kroes, vicepresedinte al Comisiei Europene, a declarat: „Sunt efectiv socata de aceste cifre. Este clar ca trebuie sa terminam ce am început si sa eliminam odata pentru totdeauna tarifele pentru roaming. Consumatorii îsi limiteaza în mod exagerat utilizarea telefonului lor mobil, iar firmele au la rândul lor de pierdut de pe urma acestui lucru.”

„Aici nu e vorba de o simpla lupta între turisti si societatile de telecomunicatii. Milioane de companii trebuie sa achite costuri suplimentare din cauza roaming-ului, iar unele dintre ele precum dezvoltatorii de aplicatii înregistreaza si pierderi de venituri. Roaming-ul nu are sens pe o piata unica si este de-a dreptul o forma de nebunie economica.”
   
În timp ce Piata aplicatiilor pentru dispozitive mobile este în plin avânt în Europa, barierele de tipul tarifelor pentru roaming frâneaza dezvoltarea anumitor parti din acest sector. Aplicatiile de tip ghid de calatorie, pentru fotografii si cele cu harti sunt în mod deosebit de afectate.

Iar consumatorii nu îsi limiteaza utilizarea telefonului mobil doar în strainatate. Si în tara de origine, 70% dintre cei care suna în alte tari din UE îsi limiteaza apelurile din cauza costurilor.


 

Autor Redactia 18 Februarie 2014, 20:04 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate