Propuneri de reforma a Fondului de Solidaritate al UE

De Alexandrina Iordache 02 August 2013, 14:18 Euro
Johannes Hahn, comisarul european pentru politica regională, a prezentat o propunere de reformă a Fondului de Solidaritate al UE. Planurile adoptate de Uniunea Europeană vor permite Fondului să reactioneze mai repede si îl vor face mai usor de utilizat, instituind criterii mai clare privind beneficiarii.

De la crearea sa în 2002, Fondul de Solidaritate a reactionat în cazul a 52 de catastrofe din întreaga Europă, inclusiv cutremure, incendii de pădure, secete, furtuni si inundatii. Cu peste 3,2 miliarde de euro, au fost sprijinite 23 de tări.

Dacă propunerile vor fi aprobate de Parlamentul European si de statele membre ale UE, tările si regiunile afectate de catastrofe se vor putea astepta la îmbunătătiri semnificative ale modului în care functionează Fondul de Solidaritate.

Noua propunere legislativă simplifică normele în vigoare, astfel încât ajutoarele să poată fi plătite mai rapid decât în prezent. Totodată, pentru prima oară, planurile introduc posibilitatea efectuării unor plăti în avans. Se specifică mai clar cine va fi eligibil si pentru ce anume, mai ales în cazul catastrofelor regionale. De asemenea, reforma încurajează statele membre să acorde o importantă sporită strategiilor de prevenire a catastrofelor si de gestionare a riscurilor. Principiile Fondului rămân neschimbate, la fel ca si modalitatea de finantare a acestuia, în afara bugetului UE.
   
Principalele reforme:
- clarificarea sferei de aplicare a Fondului de Solidaritate, prin limitarea acesteia la catastrofele naturale si prin includerea secetei;
- reguli mai clare privind eligibilitatea în cazul catastrofelor regionale, prin introducerea unui prag unic pentru acordarea de ajutoare, bazat pe daune – 1,5 % din produsul intern brut regional;
- în premieră, posibilitatea efectuării unor plăti în avans: 10 % din contributia preconizată, cu o limită de 30 de milioane de euro;
- procedură administrativă mai scurtă, prin contopirea într-un singur acord a etapelor de aprobare si implementare;
- introducerea unor măsuri de încurajare a aplicării unor strategii de prevenire a riscurilor de catastrofe, prin cerinte de raportare si prin eventuala conditionare a acordării ajutoarelor.

Sursa: Comisia europeana/Romania

 

Autor Alexandrina Iordache 02 August 2013, 14:18 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii