Principalele evolutii in politica externa a UE in domeniul migratiei

De Alexandrina Iordache 24 Februarie 2014, 22:06 Euro
Comisia Europeana a adoptat vineri, 21 februarie 2014, un raport privind principalele evolutii in politica externa a UE in domeniul migratiei. In perioada 2012-2013, Comisia a sprijinit peste 90 de proiecte legate de migrație, în valoare de peste 200 de milioane EUR în toate regiunile din țările în curs de dezvoltare.

Desi sunt prezentate realizari importante in cei doi ani de la lansarea versiunii îmbunatatie a Abordarii globale în materie de migrație și mobilitate (AGMM), pentru a se inregistra progrese suplimentare, dialogul si cooperarea ar trebui intensificate, informarea Reprezentanta Comisiei Europene in România.

Detalii in comunicatul de presa:

Eforturile în vederea abordării realităților generate de o mobilitate internațională în ascensiune trebuie să corespundă nevoilor și priorităților tuturor părților interesate. Acest lucru necesită o mai bună utilizare a instrumentelor existente, precum parteneriatele pentru mobilitate și normele comune în materie de vize. Este, de asemenea, necesar să se intensifice participarea statelor membre ale UE, acolo unde este posibil, la punerea în aplicare a politicilor UE.
   
„O migrație bine gestionată poate fi cu adevărat benefică pentru toate părțile implicate, migranți și țări, deopotrivă. Succesul nostru depinde în mare măsură de dialogul și cooperarea cu țările din afara UE și cu organizațiile internaționale. Parteneriatele pentru mobilitate, acordurile de facilitare a eliberării vizelor care includ și dispoziții privind readmisia, precum și normele comune în materie de vize rămân instrumente de politică importante. Dar ar trebui să depunem și mai multe eforturi pentru a asigura creșterea economică și competitivitatea și pentru a aborda împreună cu țările din afara UE aspectele negative ale migrației, cum ar fi traficul de persoane și traficul ilegal de migranți”, a declarat comisarul pentru afaceri interne, doamna Cecilia Malmström.

Parteneriatele pentru mobilitate s-au dovedit a fi instrumente utile pentru a aborda aspectele legate de migrație și azil într-un mod reciproc avantajos. Acestea stabilesc un set de obiective politice și prevăd un cadru pentru discuții și cooperare. Până în prezent, s-au încheiat parteneriate pentru mobilitate cu șase țări: Moldova (2008), Capul Verde (2008), Georgia (2009), Armenia (2011), Maroc (2013) și Azerbaidjan (2013). S-au finalizat discuțiile privind un parteneriat pentru mobilitate cu Tunisia (noiembrie 2013), iar semnarea acestuia este iminentă. În plus, s-au inițiat discuții cu Iordania (decembrie 2013).

În total, în perioada 2012-2013, Comisia a sprijinit peste 90 de proiecte legate de migrație, în valoare de peste 200 de milioane EUR în toate regiunile din țările în curs de dezvoltare. Mai mult, statele membre ale UE au investit resurse financiare suplimentare pentru punerea în aplicare a AGMM.

Totodată, ar trebui întreprinse mai multe acțiuni privind protecția refugiaților și drepturile omului. De exemplu, Biroul European de Sprijin pentru Azil (EASO) ar putea avea un rol mai activ în vederea îmbunătățirii capacităților țărilor din afara UE în materie de azil și de primire, inclusiv în contextul parteneriatelor pentru mobilitate. De asemenea, poate fi îmbunătățită utilizarea programelor de protecție regională, în special printr-un angajament și o finanțare pe termen mai lung.

O mai bună coordonare a activităților de relocare la nivelul UE și între statele membre ar permite o reacție mai eficientă și mai rapidă la situațiile de criză. În cadrul noului Fond pentru azil și migrație (2014-2020) ar trebui să fie disponibilă, de asemenea, o finanțare sporită din partea UE pentru a sprijini mai multe locuri de relocare/admitere umanitară.
   
AGMM la un nivel superior
Politica externă existentă în materie de migrație și azil și instrumentele aferente acesteia ar putea fi totuși mai bine exploatate, inclusiv pentru a spori atractivitatea UE și a consolida economia europeană.

Problema migrației forței de muncă va deveni și mai acută în anii următori și, în acest sens, ar putea fi intensificat rolul parteneriatelor pentru mobilitate (de exemplu, prin facilitarea schimburilor de studenți sau profesioniști, îmbunătățirea capacităților de gestionare a migrației în țările din afara UE, introducerea unor programe de migrație circulară, consolidarea protecției sociale a migranților legali, abordarea, după caz, a chestiunii transferabilității drepturilor sociale etc.).

Facilitarea eliberării vizelor de scurtă ședere poate produce efecte pozitive pentru dezvoltare în țările din afara UE, cum ar fi îmbunătățirea oportunităților de afaceri și a legăturilor comerciale cu UE și consolidarea contactelor interpersonale. În plus, potențialul oferit de politica UE în domeniul vizelor ar trebui folosit la maximum pentru a stimula creșterea economică și schimburile culturale. În săptămânile următoare, Comisia va propune modificări ale Codului de vize pentru a facilita și mai mult deplasarea călătorilor legitimi, asigurând, în același timp, un nivel ridicat de securitate a UE.

În ultimii ani, s-a accentuat cooperarea cu privire la prevenirea și combaterea migrației neregulamentare. Au fost inițiate și puse în aplicare dialoguri, schimburi de informații și acțiuni comune de combatere a traficului de persoane și a traficului ilegal de migranți. Sunt prevăzute și alte inițiative, așa cum s-a anunțat deja în raportul Grupului operativ pentru Marea Mediterană.


 

Autor Alexandrina Iordache 24 Februarie 2014, 22:06 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate