Principalele decizii ale Comisiei Europene de constatare a încalcarii legislatiei UE din luna iunie

De Alexandrina Iordache 26 Iunie 2013, 17:11 Euro
Prin pachetul lunar de decizii referitoare la constatarea încalcarii legislatiei UE, Comisia Europeana initiaza actiuni în justitie împotriva statelor membre pentru ca nu au respectat întocmai obligatiile ce le revin în temeiul dreptului UE.

Aceste decizii, luate în numeroase sectoare, vizeaza garantarea aplicarii corecte a dreptului UE în beneficiul cetatenilor si al întreprinderilor. Comisia a adoptat 186 de decizii, inclusiv 47 avize motivate si 12 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene, din care 4 includ sanctiuni financiare. În cele ce urmeaza este prezentat un rezumat al principalelor decizii.

- BELGIA, CIPRU, REPUBLICA CEHA, PORTUGALIA ?i ROMÂNIA sunt invitate sa respecte cerintele UE privind stocurile petroliere

Comisia a cerut în mod oficial Belgiei, Ciprului, Cehiei, Portugaliei si României sa ia masuri pentru a garanta respectarea deplina a obligatiilor lor în conformitate cu legislatia UE privind stocurile petroliere.

Directiva (2009/119/CE) impune statelor membre sa mentina stocuri minime de titei si/sau produse petroliere pentru a garanta siguranta aprovizionarii cu petrol în cazul unor posibile întreruperi.

Comisia Europeana a trimis un aviz motivat Belgiei, Ciprului, Republicii Cehia, Portugaliei si României, care nu au informat Comisia cu privire la masurile de transpunere a directivei în legislatia lor nationala. În cazul în care statele membre în cauza nu îsi îndeplinesc obligatia legala în termen de doua luni, Comisia ar putea lua decizia de a sesiza Curtea de Justitie în privin?a lor.

Directiva trebuia sa fie transpusa de statele membre pâna la 31 decembrie 2012. În ianuarie 2013 s-au declansat proceduri privind încalcarea dreptului împotriva a 17 state membre care nu si-au respectat obligatiile referitoare la transpunere. O scrisoare de somare a fost trimisa Belgiei, Bulgariei, Ciprului, Republicii Cehia, Greciei, Spaniei, Ungariei, Lituaniei, Luxemburgului, Letoniei, Maltei, Olandei, Poloniei, Portugaliei, României, Sloveniei si Marii Britanii.

- Achizitii publice: Comisia cere ROMÂNIEI sa respecte normele UE

Comisia Europeana a cerut României sa respecte pe deplin directivele europene privind achizitiile publice. Comisia argumenteaza ca procedurile de licitatii pentru o licitatie de executie lucrari prin solicitare de oferte, pentru reabilitarea drumului national între Crasna si Iasi, au fost realizate prin încalcarea Directivelor 2004/18/CE si 89/665/CEE.
 
Procedura de licitatii a fost gestionata de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din România si a fost desfasurata pe baza unei legi nationale care s-a constatat ulterior a fi incompatibila cu normele europene privind achizitiile publice.

Ca urmare, din anuntul de participare lipseau informatii esentiale, iar ofertantii erau privati de dreptul lor deplin la un recurs efectiv.

Solicitarea Comisiei ia forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor UE în constatarea neîndeplinirii obligatiilor. În cazul în care în termen de doua luni nu se notifica masuri prin care sa se puna capat încalcarii legislatiei UE, Comisia poate decide sa sesizeze Curtea de Justitie în privinta României.


 

Autor Alexandrina Iordache 26 Iunie 2013, 17:11 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii