Primul raport al UE privind combaterea corupției, publicat de Comisia Europeana

De Alexandrina Iordache 03 Februarie 2014, 22:35 Euro
Comisia Europeana a publicat primul raport al UE privind combaterea coruptiei. Raportul prezinta situatia pe fiecare stat membru precizând si aspectele care trebuie sa fie imbunatatite, informeaza Reprezentanta Comisiei Europene in România.

Sumarul raportului pentru România

În România, atât corupția la scară mică, cât și corupția politică continuă să fie o problemă semnificativă. Cu toate că s-au înregistrat unele rezultate pozitive în ceea ce privește urmărirea penală a cazurilor de corupție, voința politică de a aborda problema corupției și de a promova standarde înalte de integritate a fost inconsecventă.

În cadrul raportului de azi, Comisia Europeană sugerează României să se asigure că sunt menținute toate garanțiile necesare pentru a proteja independența investigațiilor și continuarea anchetelor imparțiale în cazurile de corupție la nivel înalt, inclusiv cele cu privire la persoane care au fost alese sau numite în funcții publice.

Comisia sugerează, de asemenea, României să elaboreze coduri de conduită cuprinzătoare pentru persoanele alese în funcții publice și să asigure aplicarea unor sancțiuni eficace pentru a descuraja actele de corupție.

O altă recomandare se referă la întărirea mecanismelor de prevenire și control cu privire la atribuirea contractelor de achiziții publice, inclusiv în întreprinderile deținute sau controlate de stat.

În plus, Comisia sugerează atât creșterea eficacității în ceea ce privește prevenirea și depistarea conflictelor de interese în rândul funcționarilor publici, cât și consolidarea sistemului de garanții în domeniul alocării fondurilor publice și aplicarea unor strategii pentru reducerea corupției din domeniul sănătății.

Împreună cu analiza situației din fiecare stat membru al UE, Comisia Europeană prezintă, de asemenea, două ample sondaje de opinie. Mai mult de trei sferturi din cetățenii europeni și 93 % din români sunt de acord că fenomenul corupției este răspândit pe scară largă în țara lor de origine. Unui procent de 25 % din români, reprezentând al doilea cel mai mare procent din UE, le-a fost cerut în mod explicit sau tacit să dea mită în decursul ultimului an, în comparație cu media europeană de 4 %.

Sursa: http://ec.europa.eu/anti-corruption-report


 

Autor Alexandrina Iordache 03 Februarie 2014, 22:35 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate