Observatorul european al locurilor de muncă vacante: cresterea oportunitătilor de angajare în sectorul asistentei medicale

De Alexandrina Iordache 11 Septembrie 2013, 01:04 Euro
Observatorul european al locurilor de muncă vacante este un buletin trimestrial publicat de Directia generală Ocuparea fortei de muncă, afaceri sociale si incluziune a Comisiei Europene. Această publicatie face parte din initiativa emblematică Europa 2020 „O agendă pentru noi competente si noi locuri de muncă”.

Cresterea cererii de fortă de muncă în sectorul asistentei medicale este confirmată de cele mai recente date ale Observatorului european al locurilor de muncă vacante (European Vacancy Monitor – EVM), publicate recent de Comisia Europeană.

Între 2008 si 2012, numărul de locuri de muncă în sectorul asistentei medicale din UE a crescut cu aproape 2 % anual. Această crestere este rezultatul efectelor combinate ale îmbătrânirii populatiei, progreselor tehnologice si terapeutice, cresterii asteptărilor populatiei în ceea ce priveste calitatea serviciilor si punerea unui accent mai mare pe asistenta profilactică. În 2012, aproape un milion de persoane au fost angajate pentru a lucra în domeniul asistentei medicale.

Cu toate acestea, Observatorul reflectă scăderea în ansamblu a cererii de fortă de muncă în UE, locurile de muncă vacante fiind cu 6 % mai putine în al patrulea trimestru din 2012 în raport cu ultimul trimestru al anului 2011.

Numărul de persoane angajate a scăzut în al patrulea trimestru al anului 2012 în cea mai mare parte a principalelor grupuri profesionale si a scăzut pentru „specialisti” pentru prima dată de la al doilea trimestru al anului 2010 (cu 5 %).

Profesiile cu cea mai mare crestere a numărului de angajati după lucrătorii care prestează servicii de îngrijire personală în domeniul asistentei medicale au fost creatorii si analiștii de aplicatii software, personalul secretarial administrativ si specializat, personalul din minerit, supervizorii din industria prelucrătoare si a constructiilor, precum si învătătorii.

Serviciile de îngrijire personală în sectorul asistentei medicale s-au situat pe primul loc între ocupatiile cu cea mai mare crestere între al patrulea trimestru din 2011 si al patrulea trimestru din 2012.

Trei alte categorii de angajati din sectorul asistentei medicale sunt clasate între primele 25 de profesii cu cea mai mare crestere: asistentii medicali si obstetricali, tehnicienii medicali si farmaceutici si alti profesionisti din domeniul sănătătii, de exemplu, medici stomatologi, farmacisti, fizioterapeuti. Pe termen mediu, perspectivele de angajare sunt mai promitătoare pentru asistentii medicali si obstetricali.

Potentialul de crestere pentru locurile de muncă în domeniul asistenței medicale pe termen lung va fi subiectul central al unei conferinte privind „Locuri de muncă mai multe si mai bune în serviciile de îngrijire la domiciliu”, organizată la data de 12 septembrie, la Bruxelles, de către Fundatia europeană pentru îmbunătătirea conditiilor de viată si de muncă (Eurofound).

Sursa: Comisia europeana/Romania

 

Autor Alexandrina Iordache 11 Septembrie 2013, 01:04 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate