O nouă strategie pentru un internet mai sigur

De Redactia 03 Mai 2012, 16:48 Euro
Comisia a elaborat un plan pentru a dota copiii cu instrumentele digitale si competentele de care au nevoie pentru a se bucura din plin si în sigurantă de lumea digitală. Desi internetul nu a fost conceput pentru copii, în prezent îl utilizează 75% dintre acestia, dintre care o treime prin intermediul telefoanelor mobile.

Noua strategie constă în încurajarea pietei continutului online interactiv, creativ si educativ printr-un parteneriat între Comisia Europeană si statele membre, operatorii de telefonie mobilă, producătorii de dispozitive mobile si furnizorii de servicii de socializare în retea.

Vicepresedinta Comisiei Europene, Neelie Kroes, a declarat: „Eu sustin ideea că fiecare copil trebuie să aibă acces la internet. Însă copiii au nevoie de instrumente web simple, transparente si coerente, precum si de cunostintele si competentele necesare pentru a le utiliza. Initiativa noastră reuneste toate tipurile de părti interesate, astfel încât copiii să poată beneficia de mai multe continuturi si servicii de calitate, precum si de protectia necesară pentru ca navigarea pe internet să devină o experientă pozitivă.”

Cu această ocazie, Irina Chiriţoiu, Director al Centrului European al Consumatorilor din Romania, a afirmat: „ Deoarece internetul a fost conceput initial pentru adulti, nu pentru copii, iar în condiţiile actuale  în care din ce în ce mai mulţi copii au acces la internet şi de la o vârstă din ce în ce mai fragedă, trebuie urgent luate măsuri pentru garantarea sigurantei copiilor online. Noua strategie a Comisiei va contribui la protectia drepturilor copiilor, inclusiv la protectia acestora împotriva violentei, asigurându-le în acelaşi timp oportunitătile pe care internetul le oferă de a fi creativi si de a se exprima liber.”

Dat fiind că abordările nationale variază de la un stat membru la altul, copiii din UE beneficiază de niveluri diferite de responsabilizare si de protectie online. Din acest motiv, este dificil pentru întreprinderi să comercializeze servicii si produse adaptate copiilor la nivelul întregii Uniuni. Pentru a depăsi aceste obstacole, Comisia a prezentat o serie de măsuri care vor fi implementate prin diferite mijloace, precum autoreglementarea industriei de profil, ceea ce ar trebui să conducă la solutii flexibile si rapide în acest domeniu.

Cooperarea în cadrul unor foruri precum Coalitia pentru un internet mai sigur pentru copii  va fi vitală în cadrul acestui proces. Actiunile sunt grupate în jurul a patru obiective principale:
•stimularea productiei de continut online creativ si educativ pentru copii si dezvoltarea de platforme care să ofere acces la continuturi adecvate vârstei;
•o mai bună informare si instruire în domeniul sigurantei online în toate scolile din UE pentru a dezvolta competențele digitale si mediatice ale copiilor, precum si pentru a-i responsabiliza pe acestia în raport cu mediul online;
•crearea unui mediu sigur pentru copii, în care părintii si copiii să dispună de instrumentele necesare pentru a-si asigura protectia online – cum ar fi mecanisme usor de utilizat pentru raportarea continuturilor si comportamentelor dăunătoare din mediul online, setări automate de confidentialitate transparente si adaptate vârstei sau dispozitive de control parental usor de folosit;
•combaterea materialelor online care prezintă abuzurilor sexuale asupra copiilor, prin promovarea cercetării si a utilizării unor solutii tehnice inovatoare în cadrul anchetelor politiei.

 

Autor Redactia 03 Mai 2012, 16:48 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate