Comisia Europeana propune o interdictie totala a pescuitului cu setci în deriva

De Redactia 20 Mai 2014, 07:52 Euro
Începând cu 1 ianuarie 2015, Comisia Europeana doreste sa interzica utilizarea oricarui tip de setci în deriva pentru activitatile de pescuit desfasurate în apele UE. Desi exista deja norme în vigoare care interzic utilizarea setcilor în deriva pentru capturarea anumitor pesti migratori, practica respectiva continua sa constituie un motiv de îngrijorare din cauza capturilor accidentale de mamifere marine, de broaste testoase si de pasari de mare, cea mai mare parte a acestora fiind protejate prin legislatia UE.

 Pentru a combate eludarea normelor, propunerea Comisiei include o interdictie totala a pescuitului cu setci în deriva în UE, precum si interdictia de a pastra setci în deriva la bordul navelor de pescuit. În plus, pentru a evita orice ambiguitate, propunerea detaliaza actuala definitie a setcilor în deriva.

Setcile în deriva sunt plase de pescuit care pot pluti în deriva si pot fi utilizate la suprafata marii sau aproape de aceasta pentru a captura specii de pesti care înoata în partea superioara a coloanei de apa. Începând cu anul 2002, toate setcile în deriva, indiferent de marimea lor, au fost interzise în apele UE în cazul în care erau destinate capturarii speciilor mari migratoare, precum tonul si pestele-spada.

Interzicerea setcilor în deriva raspunde obiectivului noii politici comune în domeniul pescuitului, si anume de a reduce la minimum impactul activitatilor de pescuit asupra ecosistemelor marine si de a reduce cât mai mult posibil capturile nedorite. În func?ie de priorita?ile statelor membre, Fondul european pentru pescuit si afaceri maritime ar putea fi utilizat pentru a sprijini tranzitia catre o interdictie totala, în cazul în care sunt îndeplinite conditii specifice.

Cu toate acestea, actualul cadru legislativ al UE s-a dovedit a avea slabiciuni si lacune. Dimensiunile reduse ale navelor de pescuit implicate în astfel de activitati si faptul ca ele nu opereaza împreuna în aceleasi zone au facilitat eludarea monitorizarii, a controlului si a eforturilor de aplicare efectiva a legislatiei. Activitatile ilegale de pescuit cu setci în deriva desfasurate de navele de pescuit din UE continua sa fie semnalate si au suscitat critici cu privire la respectarea de catre Uniune a obligatiilor sale internationale.

România este unul dintre statele membre UE care practica activ pescuitul cu setci în deriva. În acest context, ea va trebui sa îsi adapteze legislatia la noile norme în domeniu pe care Comisia Europeana intentioneaza sa le introduca începând din ianuarie 2015.

 

Autor Redactia 20 Mai 2014, 07:52 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii