Declaratia presedintelui Barroso după întâlnirea avută cu prim-ministrii României si Republicii Moldova

De Redactia 16 Noiembrie 2013, 21:08 Euro
"Bună dimineata, doamnelor si domnilor,
Ne face o deosebită plăcere să le urăm bun venit astăzi la Comisia Europeană prim-ministrilor României si Republicii Moldova, d-nii Victor Ponta si Iurie Leancă.

Motivul întâlnirii noastre este extinderea cooperării si interconectării, atât politice, cât si în termeni de infrastructură, dintre statele membre ale Uniunii Europene si vecinii si partenerii nostri apropiati din est.

Vreau să mentionez, asa cum am făcut-o si în întâlnirea noastră, că ea reprezintă în opinia mea o importantă premieră. Este pentru prima oară – din câte îmi aduc eu aminte – când organizăm o întâlnire la care participă Comisia, guvernul unuia dintre statele membre si guvernul unui stat partener si prieten apropiat, stat care ne asteptăm să fie asociat din punct de vedere politic si integrat din punct de vedere economic Uniunii Europene.

Este o premieră si as vrea cu această ocazie să adresez multumiri în mod special României si dvs. personal, d-le prim-ministru Ponta. Consider că importantul dvs. sprijin, nu doar pentru calea europeană pe care se înscrie Moldova, ci si pentru Parteneriatul Estic, este de apreciat. El dovedeste că România nu doar beneficiază de pe urma integrării europene, ci aduce si o contribuție deosebit de importantă proiectelor si valorilor noastre europene comune. Vă multumesc pentru acest lucru.

Vă multumesc si dvs., d-le prim-ministru Leancă, pentru puternicul dvs. angajament în favoarea Europei. Si, în opinia mea, calitatea discutiilor noastre de astăzi este încă o confirmare a identitătii noastre de păreri pe tema valorilor si a căii europene alese de tara dvs.
   
Obiectivele politicilor noastre nu se opresc la granitele noastre. Acesta este si cazul interconectărilor strategice din domeniul energiei, tema principală a întâlnirii noastre, la care a participat si comisarul Oettinger.

Securitatea energetică si diversificarea surselor de energie sunt de importantă maximă, pentru Uniunea Europeană si pentru vecinii nostri. Fiecare cetătean european ar trebui să aibă acces sigur si necostisitor la sursele de energie. Nici o natiune europeană nu ar trebui să fie izolată din punct de vedere energetic de retelele europene. Iar Republica Moldova, ca membru al comunitătii energetice, ar trebui să fie liberă să aleagă a avea aceleasi drepturi de acces la piata internă din domeniul energiei, dacă doreste acest lucru.

Acesta e un principiu general care trebuie subliniat înaintea summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius, de peste 2 săptămâni. Noi sprijinim si conlucrăm în mod profund cu vecinii si prietenii nostri si considerăm că alegerile lor, libere si democratice, trebuie să fie respectate.

Astăzi, am realizat progrese semnificative în identificarea unei liste de proiecte comune prioritare în domeniul interconectării energetice, precum si a modalitătilor în care am putea să le transformăm în realitate la fata locului.

De asemenea, am luat si o serie de decizii concrete si am identificat două principale priorități pe termen scurt:

În primul rând, proiectele din domeniul gazului natural care vor permite transportul acestuia din România si până la Chisinău.

Interconectarea din domeniu de la Iaşi-Ungheni este deja în lucru. Acest proiect reprezintă prima interconectare directă a Republicii Moldova la piaga gazului din UE, precum si prima etapă dintr-un proiect mai larg de a conecta Chisinăul la această piagă. Acest proiect este benefic atât pentru cetăgeni, cât si pentru mediul de afaceri.

Această dezvoltare a infrastructurii trebuie să meargă mână în mână cu introducerea reformelor de piagă si a măsurilor de reglementare necesare în Moldova. Ea va permite companiilor să cumpere gaz  din diferite surse si să îl transporte pe diferite rute. Punerea ei în practică cu succes va fi considerată ca element de referingă pentru viitoarele proiecte de infrastructură.

În al doilea rând, am identificat cel mai important proiect în domeniul energiei electrice, stagia de comutare din cadrul regelei Vulcănesti-Isaccea, ce va permite cresterea importurilor de energie electrică din România până la un volum de aproape jumătate din consumul anual de electricitate al Republicii Moldova.

Ambele proiecte pot îmbunătăgi în mod semnificativ gradul de securitate energetică al Republicii Moldova, prin stabilizarea surselor de energie si reducerea riscului asociat cresterii pregurilor.
   
Mi-am luat angajamentul, în numele Comisiei, de a continua să furnizăm sprijin, atât politic, cât si financiar. UE a alocat deja 7 milioane de euro proiectului de interconectare în domeniul gazului natural de la Iaşi-Ungheni, în prezent în construcgie, si finangăm, de asemenea, studiul de fezabilitate a conectării Republicii Moldova si Ucrainei la sistemul de energie electrică ENTSO-E.

Vom continua să furnizăm sprijin tuturor părgilor interesate în realizarea de progrese în cadrul acestor proiecte. Am discutat si posibilitatea ca Facilitatea de Investitii din cadrul politicii UE de vecinătate să furnizeze un sprijin semnificativ prin intermediul consolidării împrumuturilor de la institutiile financiare internationale, nu doar a celor furnizate de Banca Europeană de Investitii, ci si a celor acordate de Banca Europeană de Reconstructie si Dezvoltare si de Banca Mondială.

Dintr-o perspectivă mai largă, am recomandat atât României, cât si Republicii Moldova, să se angajeze activ în activitatea desfăsurată de Uniunea Europeană în vederea diversificării surselor de gaz natural din Europa de sud-est, prin dezvoltarea unui coridor de transport din sud spre nord în această regiune, din Grecia si până în Ucraina.
   
Toate acestea dovedesc importanta cooperării noastre. Iar Comisia si-a luat un angajament serios în ce priveste garantarea conectării la sistemul energetic european a tuturor tărilor din vecinătatea Uniunii care sunt interesate. Cooperarea strânsă demonstrată de România si Republica Moldova în domeniu este un pas înainte deosebit de pozitiv. Doresc pe această cale să le multumesc încă o dată celor doi prim-ministri, pentru viziunea si guvernanta dovedite. Noi, Comisia, vom continua să ne sprijinim prietenii.

Continuând în această notă, sunt extrem de încântat să anunt că, după eforturile considerabile depuse de autoritătile moldovene în ultimii trei ani, raportul Comisiei Europene în ce priveste liberalizarea sistemului de vize, făcut public în această dimineată, concluzionează că Republica Moldova îndeplineste toate criteriile de referintă prevăzute. După terminarea summitului Parteneriatului Estic, Comisia va prezenta o propunere legislativă de renuntare la cerinta de obtinere a unei vize pentru cetătenii moldoveni ce detin un pasaport biometric. Aceasta este o veste bună si un pas concret către o asociere politică si integrare economică cu Uniunea Europeană tot mai strânse, deoarece vorbim despre contactele directe dintre oameni. Transformăm această cale europeană în realitate.

Vă multumesc pentru atentie".

Sursa: Comisia europeana

 

Autor Redactia 16 Noiembrie 2013, 21:08 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate