Declarația comisarului european Dacian Cioloș referitoare la liberalizarea vânzării terenurilor agricole

De Redactia 15 Ianuarie 2014, 23:18 Euro
"Este puțin probabil ca Ungaria să materializeze în plan legislativ și cu atât mai mult în practică intenția declarată de un funcționar de rang inferior de la Ambasada ungară de la București. Înțeleg că Ministerul de Externe de la Budapesta a confirmat că a fost vorba doar de o discuție și nu de o intenție propriu-zisă a statului ungar.

Ideea în sine, de a dezvolta o politică funciară bazată pe discriminare etnică pe teritoriul unui alt stat membru este profund neeuropeană. Obsesia pentru inginerie etnică și teritorială prin intervenția statului – în contrast cu libertatea individuală de a alege într-un context de șanse egale - aparține unui trecut pe care nimeni nu-l dorește repetat. Dincolo de aceasta, în funcție de detaliile eventuale ale programului, în cazul puțin probabil că se va ajunge acolo, atât legislația europeană cât și cea națională pot fi utilizate pentru a bloca orice formă de abuz sau discriminare. Crearea de avantaje economice cu resurse publice pe criterii etnice este strict interzisă de legislația europeană, iar Comisia Europeană, prin departamentele specializate, urmărește aceste aspecte cu rigurozitate.
   
Articolul 10 din Tratatul de Funcționare al Uniunii Europene prevede că "în definirea și punerea în aplicare a politicilor și acțiunilor sale, Uniunea caută să combată orice discriminare pe motive de sex, rasă sau origine etnică, religie sau convingeri, handicap, vârstă sau orientare sexuală". De asemenea, Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, intrată în vigoare în baza Tratatului de la Lisabona la 1 Decembrie 2009, conține în Articolul 21 (1) o interdicție generală a "discriminării de orice fel, bazată pe motive precum sexul, rasa, culoarea, originea etnică sau socială, caracteristicile genetice, limba, religia sau convingerile, opiniile politice sau de orice altă natură, apartenenţa la o minoritate naţională, averea, naşterea, un handicap, vârsta sau orientarea sexuală."

Statul român are la rândul său la dispoziție instrumente pentru a păstra controlul asupra propriei politici funciare și agricole și de dezvoltare rurală, oferind oportunități tuturor cetățenilor săi, indiferent de etnie."

 

Autor Redactia 15 Ianuarie 2014, 23:18 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate