Constantin Zambounis (ERT Grecia) : Avem un guvern care aminteşte de România lui Ceauşescu

De AGERPRES 12 Iunie 2013, 11:10 Euro
Constantin Zambounis este în stare de şoc, la fel ca cei 2.655 de salariaţi ai postului public de televiziune grecesc ERT, a cărui închidere a fost decretată fără preaviz - şi pusă imediat în aplicare - marţi seara de guvernul grec.

La orele 20.11 GMT, ecranele celor trei posturi ale televiziunii publice greceşti au devenit negre, iar canalele şi-au încetat emisia după o scurtă declaraţie a purtătorului de cuvânt al guvernului anunţând închiderea imediată a posturilor publice acuzate de gestionare deficitară a televiziunii.

'Totul a fost oprit, televiziunea, radioul, în întreaga Grecie totul va fi oprit', strigă Constantin Zambounis, tenor în Corul Radio-Televiziunii şi care a venit cu un grup de oameni dintr-un cartier din nordul Atenei pentru a protesta împotriva deciziei. 'Pentru mine, asta nu este democraţie. Este ca junta militară (care a impus dictatura în Grecia între 1967 şi 1974) este opusul democraţiei, nu am fost informaţi în niciun fel', spune el.

În jurul lui, oamenii se strâng pe categorii, jurnalişti, studenţi, militanţi politici sau simpli vecini veniţi să-i sprijine pe salariaţi. Marţi seara, toată lumea credea că angajaţii televiziunii ERT îşi vor organiza rezistenţa, vor apăra antena şi vor controla situaţia, în ciuda decretului prezidenţial ce autoriza închiderea postului. Dar emiţătorul principal, instalat pe muntele Hymette din estul Atenei, a fost închis de poliţie, întrerupând brusc transmisia ERT. După stingerea ecranelor, oamenii erau în stare de şoc. Nimeni nu se aştepta ca măsura să fie aplicată atât de expeditiv împotriva unui post care se confruntă într-adevăr cu probleme financiare şi cu o rată de audienţă de sub 10 la sută, dar care se bucură totuşi de un mare respect în lumea culturii.

Pe coridoare domnea uimirea: prezentatorii au rămas muţi cu machiajul pe faţă, în timp ce asistenţii au luat cu asalt biroul liderului sindical, Panayotis Kalfayanis, de unde s-au auzit vociferări şi injurii. Kalfayanis a fost copleşit de acuze din partea unor membri ai sindicatului care i-au reproşat că nu a apărat emiţătorul de pe muntele Hymette. 'Guvernul a întrerupt ilegal şi abuziv semnalul antenelor de telecomunicaţii greceşti în condiţiile în care nu are nici dreptul constituţional, nici autorizaţia de la consiliul administrativ al radioteleviziunii naţionale', a declarat el pentru AFP. 'Avem un guvern care aminteşte mai degrabă de România lui Ceauşescu decât de un guvern rezultat din votul popular', a adăugat el.

În faţa uşii se aud cântece patriotice, unele scrise de compozitorul Manos Hadzitakis, salariat şi el la ERT şi fondatorul Corului. Muzicanţii s-au alăturat şi ei, improvizând o orchestră pe treptele de la intrare. Potrivit lui Yannis Darreas, prezentatorul unei program anti-criză şi al unei emisiuni la radio intitulată 'Veşti bune', 's-au terminat veştile bune pentru ERT, care a fost închisă pentru a atribui frecvenţele posturilor private'. Alături de el, Dimitris Papadimitriou, un alt compozitor cunoscut în Grecia, crede că 'asemenea lucru nu s-a întâmplat niciodată, nici măcar în dictatură'. 'Spun că vor redeschide postul în septembrie, dar nimic nu este mai permanent decât provizoriul în Grecia', spune el sarcastic.

Pe de altă parte, este de părere că trebuie să existe restructurări pentru că 'avem prea mulţi oameni în unele sectoare, iar asta pentru că guvernele precedente şi-au adus aici protejaţii, care nu au nicio legătură cu noi'. 'Reacţia guvernului este o reacţie de panică, nu era obligat să facă aşa ceva, am asistat deja la plecarea a 1.000 persoane de la începutul crizei, salariile noastre au fost tăiate în medie cu 45% şi nici un canal privat nu va putea face ceea ce facem noi zilnic', spune acest profesionist, mărturisindu-şi ataşamentul 'visceral' faţă de instituţie.

 

Autor AGERPRES 12 Iunie 2013, 11:10 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate