Comisia europeana sprijina serviciile publice digitale transfrontaliere

De Alexandrina Iordache 19 August 2013, 17:14 Euro
Comisia Europeană investeste 13,7 milioane de euro pentru a dezvolta în continuare serviciile publice digitale transfrontaliere. Eficiența serviciilor publice digitale transfrontaliere se va îmbunătăti si mai mult atunci când acestea vor fi bazate pe o structură de bandă largă si de mare viteză în întreaga UE.

Măsurile de promovare a investitiilor în retele de mare viteză sunt un element al viitorului pachet al Comisiei care vizează construirea unui continent conectat.

Noul proiect „e-SENS” (Electronic Simple European Networked Services) va contribui la dezvoltarea de servicii publice digitale care sprijină întreprinderile să îsi desfăsoare activitatea atât în tara lor, cât si în alte state membre ale UE - inclusiv să demareze o afacere, să îndeplinească cerintele legale si să participe la licitatii publice.

De asemenea, proiectul va conecta serviciile digitale nationale destinate cetătenilor care vizitează un alt stat membru în scop turistic, pentru a munci sau a studia.

Proiectele în cauză sunt:

-  Conectarea în sigurantă a identitătilor electronice - proiectul STORK 2.0 contribuie la realizarea unui spatiu unic european de identificare si autentificare electronică. Acesta stabileste interoperabilitatea la nivel national si la nivelul UE a actelor de identitate electronice pentru persoane fizice și juridice
- Proceduri judiciare mai rapide - proiectul e-CODEX îmbunătățește accesul transfrontalier al cetătenilor si al întreprinderilor la servicii juridice în Europa, precum si interoperabilitatea dintre autoritătile din domeniul juridic din UE
- Servicii medicale mai bune - epSOS proiectează, dezvoltă si evaluează o infrastructură a serviciilor care să permită interoperabilitatea transfrontalieră a sistemelor de evidentă electronică a datelor medicale
- Achizitii publice mai bune - rezultatele proiectului PEPPOL privind achizitiile publice electronice (transferat asociatiei non-profit „OpenPEPPOL”) ajută întreprinderile europene să colaboreze usor si pe cale electronică cu autoritătile publice europene în procesele lor de achizitii
- Activităti economice facilitate - rezultatele proiectului SPOCS permit întreprinderilor să îsi stabilească sedii în străinătate. Un set pentru începători le oferă acestora alternative electronice transfrontaliere continue la procedurile administrative lungi pe care întreprinderile trebuie să le urmeze de obicei atunci când încearcă să se extindă în alte tări

Proiectul e-SENS va actiona ca o punte de legătură între faza pilot si fazele operationale atunci când serviciile publice digitale transfrontaliere vor fi pe deplin disponibile. La proiect participă parteneri din 20 de tări: Austria, Republica Cehă, Danemarca, Estonia, Franta, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia si Turcia.

Institutul European de Standardizare în Telecomunicatii (ETSI) si OpenPEPPOL contribuie în mod semnificativ la acest proiect. e-SENS a demarat la 1 aprilie 2013 si semnarea acordului de grant cu Comisia Europeană înseamnă că proiectul poate fi în prezent lansat oficial.

Comisia acordă 13,7 milioane de euro pentru a sprijini e-SENS pe o perioadă de trei ani (reprezentând 50 % din bugetul de 27,4 milioane de euro), prin intermediul Programului de sprijin pentru politica privind tehnologia informatiei si comunicatțiilor (ICT-PSP).

Proiectul e-SENS va analiza, de asemenea, posibilitătile de a asigura fiabilitatea pe termen lung a componentelor e-SENS si a altor servicii publice digitale transfrontaliere, pe baza rezultatelor unui studiu publicat recent).

Începând din 2014, sprijinul UE ar putea proveni din infrastructurile de servicii digitale, parte a mecanismului „Conectarea Europei”, care a alocat până la un miliard de euro pe o perioadă de sapte ani pentru a sprijini platformele digitale care asigură în mod continuu servicii publice în Europa.

Sursa: Comisia Europeana/Romania

 

Autor Alexandrina Iordache 19 August 2013, 17:14 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate