Comisia Europeana doreste mai multe garantii pentru cetateni în cadrul procedurilor penale

De Alexandrina Iordache 29 Noiembrie 2013, 14:48 Euro
Comisia Europeana a prezentat un pachet de propuneri menite sa consolideze si mai mult garantiile procedurale pentru cetateni în cadrul procedurilor penale. Obiectivul este de a garanta dreptul la un proces echitabil pentru toti cetatenii, oriunde s-ar afla în Uniunea Europeana.

Propunerile au drept obiectiv sa garanteze respectarea prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces, sa asigure existenta unor garantii speciale în cazul copiilor care fac obiectul unor proceduri penale, sa garanteze faptul ca persoanele suspectate si acuzate au acces la asistenta judiciara provizorie înca din primele etape ale procedurii, acest lucru fiind în special aplicabil în cazul persoanelor care fac obiectul unui mandat european de arestare.

În legatura cu acest ultim aspect, în România, dreptul la asistenta juridica apare doar în momentul arestarii sau punerii oficiale sub acuzare, în timp ce în Marea Britanie, de exemplu, el este acordat din momentul primelor interogari.

Aceste noi propuneri reprezinta înca o etapa parcursa pe calea asigurarii drepturilor procedurale si vin în completarea unui ansamblu de trei acte legislative de la nivelul UE asupra carora s-a convenit din 2010: cel privind dreptul la traducere si interpretare, cel privind dreptul la informare si cel privind dreptul de a fi asistat de un avocat.

Aceste propuneri promoveaza principiul egalitatii mijloacelor, astfel încât sa ofere tuturor partilor protectia unui proces echitabil. Odata adoptate, aceste propuneri vor contribui la sporirea încrederii reciproce în sistemele judiciare ale statelor membre si, prin urmare, vor asigura buna functionare a spatiului european de justitie.

Pachetul include cinci propuneri:

- O directiva care vizeaza consolidarea prezumtiei de nevinovatie si a dreptului de a fi prezent la proces în cadrul procedurilor penale: aceasta directiva va garanta respectarea prezumtiei de nevinovatie în cazul tuturor cetatenilor suspectati sau acuzati de catre politie si de catre autoritatile judiciare, prin garantarea faptului ca:
(1) vinovatia nu poate fi insinuata prin nicio decizie sau declaratie oficiala înainte de pronun?area condamnarii definitive;
(2) sarcina probei revine acuzarii si orice dubiu este în favoarea persoanei suspectate sau acuzate;
(3) dreptul la tacere este garantat si nu este folosit împotriva persoanelor suspectate în scopul asigurarii condamnarii si
(4) persoana acuzata are dreptul de a fi prezenta la proces.

- O directiva privind garantiile speciale pentru copiii suspectati sau acuzati de comiterea unei infractiuni: aceasta va asigura, în cazul copiilor, care sunt vulnerabili din cauza vârstei, obligativitatea de a fi asistati de un avocat în toate etapele procedurii. Aceasta înseamna ca un copil nu poate renunta la dreptul de a fi asistat de un avocat deoarece exista riscul considerabil ca acel copil sa nu înteleaga consecintele actiunilor sale în cazul în care ar avea posibilitatea de a renunta la drepturile sale. Copiii vor putea beneficia, de asemenea, de alte garantii, cum ar fi posibilitatea de a fi informati cu promptitudine cu privire la drepturile pe care le au, de a fi asistati de parinti (sau de alte persoane potrivite), de a nu fi interogati în cadrul unor audieri publice, dreptul de a beneficia de examinare medicala si, în cazul în care sunt privati de libertate, de a fi separati de detinutii adulti.

- O directiva privind dreptul la asistenta judiciara provizorie pentru cetatenii suspectati sau acuzati de comiterea unei infractiuni si pentru cei care fac obiectul unui mandat european de arestare: aceasta va asigura faptul ca persoanele suspectate au acces la asistenta judiciara înca din primele etape ale procedurilor penale (atunci când fac obiectul unei acuzari, cetatenii sunt deosebit de vulnerabili, mai ales daca sunt privati de libertate). Aceasta directiva va garanta, de asemenea, asistenta judiciara pentru persoanele arestate în temeiul mandatului european de arestare.

Aceste propuneri legislative sunt completate de doua recomandari ale Comisiei adresate statelor membre:

- O recomandare privind garantiile procedurale pentru persoanele vulnerabile suspectate sau acuzate în cadrul unor proceduri penale: asigurarea faptului ca persoanele vulnerabile (de exemplu, persoane care sufera de un handicap fizic sau mental) sunt detectate si recunoscute ca atare, precum si a faptului ca nevoile lor speciale sunt luate în considerare în cadrul procedurilor penale. Daca cetatenii nu înteleg procedurile sau consecintele unor actiuni precum marturisirea, acest lucru duce la o „inegalitate a mijloacelor”. Aceasta recomandare propune ca persoanele suspectate vulnerabile sa beneficieze de garantii speciale, cum ar fi obligatia de a fi asistate de un avocat, asistenta acordata de o persoana terta potrivita si asistenta medicala.

- O recomandare privind dreptul la asistenta judiciara pentru persoanele suspectate sau acuzate în cadrul procedurilor penale: aceasta ofera factori comuni care sa fie luati în considerare pentru a evalua daca o persoana are dreptul la asistenta judiciara si pentru a asigura calitatea si eficacitatea serviciilor si administratiilor care ofera asistenta judiciara.

„Nu este de ajuns sa se faca dreptate, trebuie si sa se asigure înfaptuirea justitiei. În 2010, când am devenit primul comisar UE pentru justitie, am facut promisiunea de a da o noua orientare politicilor noastre din domeniul justitiei. Înainte de 2010, statuia zeitei justitiei tinea în mâna doua sabii si nicio balanta. De atunci, Comisia a luat masuri pentru realizarea unui nou echilibru în politicile în materie de justitie, prin consolidarea drepturilor si libertatilor cetatenilor nostri. Comisia Europeana îsi respecta promisiunile: suntem în plin proces de instituire a unui ansamblu de drepturi procedurale care se vor aplica tuturor cetatenilor, pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Construim în prezent un adevarat continent european al justitiei”, a declarat vicepresedintele Viviane Reding, comisarul UE pentru justitie.

Sursa: Comisia europeana

 

Autor Alexandrina Iordache 29 Noiembrie 2013, 14:48 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate