CE a transmis Romaniei, mai multe avize motivate pentru neindeplinirea obligatiilor in temeiul legislatiei UE

De Alexandrina Iordache 20 Noiembrie 2013, 20:28 Euro
Comisia Europeana a adoptat miercuri, 20 noiembrie 2013, 248 de decizii, printre care se numără 58 de avize motivate si 12 sesizări ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene privind neindeplinirea obligatiilor care le revin statelor membre in temeiul tratatelor si a legislatiei UE.

Aceste decizii care acoperă numeroase sectoare au scopul de a asigura aplicarea corectă a legislației UE în beneficiul cetătenilor si al întreprinderilor. În cazul României au fost transmise următoarele avize motivate:

- Mediu: Comisia cere Italiei, României și Sloveniei să adopte normele UE privind criteriile specifice de depozitare a mercurului metalic considerat deseu

Comisia Europeană cere de urgentă Italiei, României si Sloveniei să trimită detalii cu privire la modul în care legislatia UE privind depozitarea mercurului metalic considerat deseu este pusă în aplicare în legislatia lor natională. După ce s-a constatat că statele membre în cauză nu au respectat termenul limită initial, si anume 15 martie 2013, Comisia a trimis scrisori de punere în întârziere acordând statelor membre două luni pentru a răspunde. Întrucât nu s-a primit niciun răspuns, Comisia trimite un aviz motivat. În cazul în care Italia, România si Slovenia nu actionează în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curtii de Justitie a UE.
   
- MARE: Comisia cere României să asigure schimbul electronic direct de informatii relevante în domeniul pescuitului cu alte state membre

Comisia a adresat României un aviz motivat referitor la nerespectarea obligatiilor de a asigura schimbul electronic direct de informatii relevante în domeniul pescuitului cu alte state membre.

În temeiul Regulamentului UE privind controlul în domeniul pescuitului (CE) nr. 1224/2009, statele membre au obligatia de a institui infrastructura necesară pentru a opera un sistem de schimb de date electronice a datelor din sectorul pescuitului. Lipsa unui astfel de sistem ar putea împiedica navele apartinând altor state membre să debarce sau să vândă peste în România. De asemenea, navele de pescuit din România ar putea fi împiedicate să debarce în porturile din alte state membre. Sistemul ar trebui să contină informatii precum date ale sistemului de monitorizare a navelor, informatiile din jurnalul de pescuit, cele cu privire la debarcare si alte declaratții. Aceste cerinte sunt obligatorii începând cu 1 ianuarie 2010, pentru toate statele membre. Aplicarea integrală si corectă a normelor UE în domeniul pescuitului reprezintă o prioritate pentru Comisie si are scopul de a garanta practici de pescuit sustenabile pe teritoriul UE.

În absenta unui răspuns satisfăcător în termen de două luni, Comisia poate trimite România în fata Curtii de Justitie a UE.
   
- Controale oficiale: Comisia cere României să îsi modifice sistemul de control privind importurile de sare

În prezent, Comisia a adresat o cerere oficială (aviz motivat) României, prin care i se solicită să îsi modifice sistemului de controale oficiale la importurile de sare din tări terte ca Ucraina si Bielorusia. Sistemul de control implică controale fizice sistematice (100%) si impune cerinta unui certificat de analiză privind nivelul de contaminare radioactivă (confirmarea faptului că radioactivitatea se încadrează în anumite limite), ca o conditie pentru completarea procedurii de import a fiecărui vagon, ceea ce, în absenta unei evaluări adecvate a riscurilor, este în contradictie cu obligatiile prevăzute la articolul 3 alineatul (1) litera (d), articolul 3 alineatul (2), articolul 15 alineatul (1) si articolul 16 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 882/2004 referitor la controalele oficiale.
Comisia remarcă faptul că România nu a furnizat dovezi ale contaminării radioactive a sării importate (nu au existat rezultate pozitive în esantioane) si că evaluarea riscurilor efectuată de România nu este adecvată. Prin urmare, Comisia concluzionează că controlul fizic sistematic al sării importate din acelasi loc de origine din Ucraina si Bielorusia este disproportionat si nu poate fi justificat în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 882/2004. Prin urmare, nivelul de frecventă al controalelor trebuie adaptat.

România are la dispoziție două luni pentru a informa Comisia în ceea ce priveste alinierea legislatiei sale la dreptul Uniunii; în caz contrar, Comisia ar putea înainta cazul Curtii de Justitie a UE.
   
- Mediu: Comisia cere României să pună în aplicare normele UE privind protectia animalelor utilizate în scopuri stiintifice

Comisia Europeană cere României să transpună legislatia UE privind protectia animalelor utilizate în scopuri stiintifice în legislatia sa natională. Directiva în cauză are drept scop reducerea la minimum a utilizării animalelor în experimente si impune utilizarea de alternative, acolo unde este posibil, asigurându-se, în acelasi timp, că cercetarea în UE rămâne la un nivel de vârf. Directiva trebuia să fie adoptată în legislatia natională până la 10 noiembrie 2012.

Întrucât România a depăsit termenul limită, la 30 ianuarie 2013 a fost trimisă o scrisoare de punere în întârziere. România a răspuns că transpunerea a fost imanentă, dar Comisia nu a primit încă nicio notificare oficială că legislația a fost adoptată. Prin urmare, Comisia trimite un aviz motivat si, în cazul în care România nu actionează în termen de două luni, cazul poate fi înaintat Curtii de Justitie a UE care poate impune sanctiuni financiare.

Sursa: Comisia Europeana

 

Autor Alexandrina Iordache 20 Noiembrie 2013, 20:28 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii