Navigația europeană prin satelit: Galileo lansează doi noi sateliți

De Redactia 21 August 2014, 08:50 Euro
Pe 21 august 2014 vor fi lansați în spațiu doi noi sateliți în cadrul programului de navigație prin satelit Galileo al Uniunii Europene, ajungându-se astfel la un număr total de șase sateliți pe orbită. Lansarea va avea loc la portul spațial european din Kourou, Guyana Franceză, la ora 14.31 CET și poate fi urmărită prin live streaming.

Lansarea marchează o etapă importantă pentru Galileo, reprezentând un pas înainte în vederea realizării unui sistem complet de navigație prin satelit deținut de Uniunea Europeană. Acești doi sateliți sunt primii dintr-o nouă serie de sateliți deținuți în totalitate de UE.

Ca urmare a lansării unor sateliți suplimentari, disponibilitatea și gradul de acoperire al semnalului Galileo vor crește treptat și, în curând, se va putea trece la faza operațională deplină a programului. Sateliții care vor fi lansați, Doresa și Milena, poartă numele alese de către doi elevi care au câștigat un concurs de desen organizat la nivelul UE.

Comisarul european pentru industrie și antreprenoriat, Ferdinando Nelli Feroci, a declarat: „Odată cu lansarea acestor doi sateliți, programul Galileo va intra în faza de capacitate operațională completă. Lansarea dă un nou impuls programului Galileo, un proiect cu adevărat european finanțat de statele membre care are rolul de a maximiza beneficiile pentru cetățenii UE. Galileo operează într-un domeniu tehnologic de vârf și furnizează aplicații cu un imens potențial economic, sprijinind obiectivele UE privind creșterea economică și competitivitatea. De asemenea, sunt foarte bucuros să anunț că, începând din 2015, Uniunea Europeană va putea să utilizeze un sistem de lansare european „Ariane 5”, grație unui nou contract în valoare de 500 de milioane EUR pentru industria spațială europeană.”
    
Beneficiile sistemului de navigație prin satelit al UE

Informațiile îmbunătățite privind stabilirea poziției în timp și spațiu furnizate de Galileo vor avea implicații pozitive pentru multe servicii și mulți utilizatori din Europa. Produsele folosite zilnic, de exemplu telefoanele mobile și dispozitivele de navigație instalate la bordul autovehiculelor vor beneficia de pe urma preciziei suplimentare oferite de Galileo.

Datele de navigație prin satelit oferite de Galileo vor contribui, de asemenea, la servicii esențiale pentru cetățeni și utilizatori, de exemplu, ele vor spori siguranța sistemelor de transport feroviar și rutier și vor îmbunătăți răspunsul în situații de urgență.

Serviciul european geostaționar mixt de navigare (EGNOS), un serviciu complementar programului Galileo, oferă deja o serie de beneficii. EGNOS este folosit, de exemplu, de industria aviatică pentru a oferi exactitatea de poziționare necesară pentru aterizări mai precise, reducerea întârzierilor și a redirecționărilor și obținerea unor rute mai eficiente în Europa.

După ce va intra în faza operațională, Galileo va permite dezvoltarea unei serii largi de noi produse și servicii inovatoare în alte industrii și va genera creștere economică, inovare și locuri de muncă cu înaltă calificare.

În 2013, piața mondială anuală a produselor și serviciilor globale de navigație prin satelit a fost evaluată la 175 de miliarde de euro și este de așteptat să crească în următorii ani la o valoare de aproximativ 237 de miliarde de euro până în 2020.

 

Autor Redactia 21 August 2014, 08:50 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate