O noua viziune asupra Europei

De Redactia 06 Martie 2014, 06:21 Euro

În ultimele luni, artiștii, oamenii de știință și intelectualii din Europa au discutat intens „Noua viziune pentru Europa”, menită să mobilizeze sectorul cultural și cetățenii în favoarea Europei, prin identificarea motivelor pentru care aceasta este importantă la ora actuală și de ce este esențial să luptăm împotriva naționalismului și populismului și să sprijinim viitorul nostru european comun.

La 1 martie, declarația finală privind „O nouă viziune asupra Europei” a fost făcută publică în prezența președintelui Comisiei Europene, José Manuel Barroso, și a cancelarului german Angela Merkel, în cadrul celei de a 3-a, respectiv ultimei, adunări generale a proiectului, care a avut loc la Academia de Arte (Akademie der Künste) din Berlin.

Declarația a fost coordonată de un comitet cultural format din reprezentanți de marcă ai lumii culturale și artistice, însărcinat cu gestionarea proiectului. Evenimentul a fost organizat de Comisia Europeană.

„O nouă viziune asupra Europei” este un proiect propus de Parlamentul European și pus în practică de Comisia Europeană în urma apelului lansat de președintele Comisiei, José Manuel Barroso, în cadrul „Discursului privind starea Uniunii” (2012), apel adresat artiștilor, scriitorilor, gânditorilor, oamenilor de știință și persoanelor care profesează în sectorul cultural, care s-au angajat să contribuie la viitorul Europei și la proiectul european.

Președintele a declarat la evenimentul de lansare din aprilie 2013: „Trebuie să continuăm să spunem povestea Europei. Să luăm exemplul unei cărți: nu ne putem opri la primele pagini, chiar dacă ele sunt extrem de frumoase. Trebuie să continuăm firul narativ, să continuăm să scriem cartea prezentului şi a viitorului. De aceea avem nevoie de o nouă viziune pentru Europa.”

După lansarea evenimentului, la Bruxelles, în data de 23 aprilie 2013, și cele două adunări generale ce au avut loc la Varșovia (11 iulie 2013) și Milano (8-9 decembrie 2013), cea de a 3-a și ultimă adunare generală a avut loc la Berlin și a marcat finalizarea primei etape a proiectului dedicat noii viziuni, intitulat „Imaginație și reflecție pentru Europa”.

Evenimentul de la Berlin s-a încheiat cu un spectacol artistic ce a ilustrat legătura dintre cultură și proiectul european.

 

Autor Redactia 06 Martie 2014, 06:21 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii