Comisia Europeana: Masuri de sustinere a pietei laptelui afectata de embargoul impus de Federația Rusă

De Redactia 29 August 2014, 11:31 Euro
Comisia Europeană a anunțat că va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului, laptelui praf degresat (LPD) și anumitor brânzeturi, în scopul de a atenua impactul restricțiilor rusești la importurile de produse lactate din UE și pentru a limita efectele negative pe piața internă. Comisia a confirmat, de asemenea, că perioada de intervenție publică în sectorul untului și laptelui praf degresat va fi prelungită până la sfârșitul anului.

Comisarul UE pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Dacian Cioloș a explicat: "Semnalele de pe piața europeană a produselor lactate în ceea ce privește prețurile arată că embargoul impus de Federația Rusă începe să afecteze acest sector. Câteva state membre ale căror venituri din exporturi scad, trebuie să găsească noi piețe de desfacere. Sectorul european al produselor lactate are nevoie de timp și de ajutor pentru a se adapta și, din acest motiv, anunț astăzi o serie de măsuri special orientate de susținere a pieței, concentrându-se pe sectoarele ce privesc laptele praf, untul și brânzeturile de export. Dacă va fi necesar, vom lua și alte măsuri suplimentare."

Oficialul european a adăugat: "În zilele următoare voi prezenta, de asemenea, statelor membre și Parlamentului European o primă analiză completă a impactului pe termen scurt și mediu al interdicției impuse de Federația Rusă asupra tuturor sectoarelor majore agroalimentare europene, împreună cu o prezentare generală a opțiunilor de politică în domeniu. Din nou, mesajul meu de astăzi pentru producătorii din UE este clar: În cazul în care apar riscuri semnificative de destabilizare a pieței, voi continua să utilizez noua politică agricolă comună (PAC) pentru a acționa preventiv în sensul stabilizării ei."
    
Comisia va oferi sprijin pentru depozitarea în regim privat a untului și laptelui praf degresat, sprijin care să acopere costurile zilnice de depozitare acestor produse pentru de la 3 la 7 luni. Un proiect de act de punere în practică va fi prezentat Comitetului săptămâna viitoare pentru un vot formal.

Având în vedere importanța anumitor brânzeturi în valoarea exporturilor UE către Federația Rusă (totalizând aproape 1 miliard de € în 2013), Comisia dorește să extindă această măsură și în acest sector. Normele privind depozitarea în regim privat a brânzeturilor și prelungirea perioadei de intervenție vor fi reglementate printr-un act delegat ce va fi prezentat de Comisie în viitorul apropiat, în conformitate cu normele de urgență în ceea ce privește piața stabilite în cadrul reformei PAC de anul trecut.
    
Context
Sprijinul pentru depozitarea în regim privat este o măsură prevăzută pentru unt și laptele praf degresat, potrivit regulilor privind piața existente deja în cadrul politicii agricole comune (PAC), prin care Comisia ajută la finanțarea costurilor de depozitare temporară timp de cel puțin 90 de zile - și pentru nu mai mult de 210 zile. PAC finanțează o parte din costurile acestei depozitări temporare (care cuprind o rată fixă pe tonă, plus o sumă zilnică fixă pe tonă). Produsele în cauză rămân în proprietatea operatorilor, care sunt apoi responsabili de vânzarea lor atunci când expiră perioada de depozitare.

Având în vedere importanța anumitor brânzeturi în valoarea exporturilor UE către Federația Rusă (totalizând aproape 1 miliard de € în 2013), Comisia dorește să extindă această măsură și în sectorul brânzeturilor. Deoarece regulile privind piața existente în cadrul PAC prevăd doar plata unui sprijin pentru depozitarea în regim privat în cazul untului, laptelui praf degresat și brânzeturilor de tip DOP/IGP, măsuri excepționale vor trebui mobilizate pentru a acoperi marea varietate de brânzeturi exportate în Federația Rusă.

Exporturile de produse lactate din UE către Federația Rusă au fost, anul trecut, în valoare de 2,3 miliarde €, fiind în special axate pe brânzeturi - 1,0 miliarde € -, dar și pe preparate alimentare (NC 2106 90) - 0,47 miliarde € -, unt sau unt brut (butteroil) - 0,14 miliarde € -, produse lactate proaspete – 0,10 miliarde € -, produse finite (CN 1901 90) – 0,09 miliarde de € -, lapte praf degresat - 0,07 miliarde € - și zer praf - 0,03 miliarde €. 25 de state membre au exportat brânzeturi în Federația Rusă în 2013, cei mai mari exportatori europeni fiind Olanda, Lituania, Finlanda, Polonia, Danemarca, Germania, Italia, Franța și Letonia.

Măsurile din sectorul produselor lactate vin ca adaos la măsurile de urgență de sprijinire a pieței deja anunțate, în data de 11 august, pentru sectorul de piersici și nectarine (în valoare de 32.7m €) și, în data de 25 august, pentru sectorul de fructe și legume perisabile (în valoare de 125m €).

 

Autor Redactia 29 August 2014, 11:31 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii