328 de cercetători de elită selectati de CEC beneficiaza de granturile dedicate cercetătorilor aflați la început de carieră

De A.Frangu 19 Decembrie 2014, 16:10 Euro

328 de oameni de stiinta, cu vârsta medie de aproximativ 35 de ani si cu 38 de nationalitati diferite, au fost selectati de Consiliul European pentru Cercetare (CEC) pentru a beneficia de granturile dedicate cercetătorilor aflați la început de carieră. Printre cei 328 oameni de stiinta selectati se numara si trei români. Acestia sunt Ionuț Epurescu-Pascovici, Mihaela Mihai și Mihaela Delcea.

Granturile CEC pentru cercetători aflați la începutul carierei sunt acordate cercetătorilor de orice naționalitate cu o experiență de 2-7 ani după finalizarea doctoratului (sau echivalent) și cu o evoluție foarte promițătoare a carierei lor științifice. Cercetarea trebuie să se desfășoare într-o organizație de cercetare publică sau privată cu sediul într-unul dintre statele membre ale UE sau în țările asociate. Finanțarea (maximum 2 milioane de euro per grant) este furnizată pe o perioadă de până la cinci ani.

”Suma alocată - 485 de milioane de euro - contribuie la sprijinirea, în Europa, a unei noi generații de oameni de știință de elită , pentru a dezvolta așa-numita „cercetare fundamentală”: proiecte de cercetare ambițioase, cu grad ridicat de risc și rezultate concrete valoroase din orice domeniu.

Proiectele selectate acoperă o gamă largă de teme, printre care articolele de îmbrăcăminte din textile electronice alimentate cu căldura corpului, detectarea bacteriilor prin miros, „competența în materie de toxicitate” din industria petrochimică, originile raționalității umane, combaterea inflamațiilor legate de cancer, precum și optimizarea designului interfețelor cu utilizatorul.

Carlos Moedas, comisarul pentru cercetare, știință și inovare, a declarat: „Cercetarea de vârf este indispensabilă pentru a crea inovarea și creșterea de mâine. Prin granturile destinate cercetătorilor aflați la începutul carierei, Consiliul European pentru Cercetare promovează generația viitoare de oameni de știință de elită, oferindu-le posibilitatea de a-și pune în valoare curiozitatea științifică și de a-și asuma riscuri. Pentru a fi în avangardă, Europa are nevoie de acest spirit îndrăzneț și are nevoie să investească în tinerele talente.
    
În acest an, se acordă granturi unor cercetători cu 38 de naționalități diferite, care lucrează în 180 de instituții din întreaga Europă. În ceea ce privește instituțiile gazdă, Germania (70 de granturi) și Marea Britanie (55 de granturi) sunt în frunte, urmate de Franța (43) și Olanda (34). Ceilalți cercetători lucrează în Austria, Belgia, Republica Cehă, Danemarca, Finlanda, Ungaria, Irlanda, Israel, Italia, Norvegia, Portugalia, România, Serbia, Spania, Suedia și Turcia, dar există și un proiect CERN în Elveția.

Aproximativ 40 de cercetători sunt de naționalitate neeuropeană; de exemplu, printre beneficiarii granturilor se numără cercetători din America de Nord și de Sud, din Asia, din Australia, din Noua Zeelandă și din Rusia. Mulți dintre aceștia sunt deja stabiliți în Europa.

Există, de asemenea, 18 cercetători care vin în Europa special pentru a-și realiza proiectele finanțate de CEC, inclusiv 13 europeni care se întorc acasă, precum și oameni de știință care se mută din Australia și America de Nord în Europa. Această situație este în concordanță cu misiunea CEC de a atrage în Europa mai mulți cercetători excelenți” - Reprezentanta Comisiei Europene în România

 

Autor A.Frangu 19 Decembrie 2014, 16:10 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii