CE: Trei avize motivate României pentru neîndeplinirii obligatiilor

De Redactia 25 Septembrie 2014, 19:15 Euro
În pachetul lunar privind deciziile referitoare la constatarea neîndeplinirii obligatiilor, Comisia Europeana actioneaza în justitie statele membre care nu au respectat în mod corespunzator obligatiile care le revin în temeiul legislatiei UE. Aceste decizii, care vizeaza numeroase sectoare, au scopul de a asigura aplicarea corespunzatoare a legislatiei UE, în beneficiul cetatenilor si al întreprinderilor.

Comisia a luat 147 decizii, printre care 39 de avize motivate si 4 sesizari ale Curtii de Justitie a Uniunii Europene. Mai jos se prezinta un rezumat al principalelor decizii referitoare la România.

 Avize motivate
- Drepturile pacientilor în cadrul asistentei medicale transfrontaliere: Comisia îndeamna REPUBLICA CEHA, ROMÂNIA si SLOVENIA sa notifice transpunerea pe deplin a normelor din domeniul asistentei medicale transfrontaliere

Comisia a adresat o cerere oficiala Republicii Cehe, României si Sloveniei de a notifica punerea în aplicare deplina a Directivei privind asistenta medicala transfrontaliera (2011/24/UE ). Directiva stabileste drepturile pacientilor de a alege sa primeasca asistenta medicala într-un alt stat membru si de a solicita rambursarea pentru aceasta în tara proprie. De asemenea, ea impune sistemelor de sanatate si furnizorilor de asistenta medicala sa se asigure ca pacientii primesc informatiile de care au nevoie pentru a decide în cunostinta de cauza cu privire la tratament. Directiva a fost transpusa partial de Republica Ceha, România si Slovenia.

Cu toate acestea, pâna în prezent, statele membre mentionate nu au transpus pe deplin aceasta directiva în legislatia nationala, în pofida solicitarii de a o transpune pâna la 25 octombrie 2013. Aceste tari au la dispozitie doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a transpune în întregime Directiva 2011/24/UE . În cazul în care nu sunt notificate masuri adecvate, Comisia poate înainta cazurile Curtii de Justitie a UE.

- Prescriptiile medicale: Comisia îndeamna ROMÂNIA sa notifice transpunerea deplina a normelor de recunoastere a prescriptiilor emise în alt stat membru

Comisia a adresat o cerere oficiala României de a asigura transpunerea deplina a Directivei de stabilire a unor masuri pentru facilitarea recunoasterii prescriptiilor medicale emise în alt stat membru (2012/52/UE ). Directiva este menita sa sporeasca capacitatea farmacistilor de a întelege si de a elibera prescriptii emise într-o alta tara din UE pacientilor care îsi exercita dreptul la asistenta medicala transfrontaliera. Ea impune statelor membre sa se asigure ca prescriptiile care urmeaza sa fie utilizate într-un alt stat membru cuprind un anumit numar de elemente, stabilite în anexa la directiva. Directiva a fost transpusa partial de România.

Cu toate acestea, pâna în prezent, România nu a transpus pe deplin aceasta directiva în legislatia nationala, în pofida solicitarii de a o transpune pâna la 25 octombrie 2013. România are la dispozitie doua luni pentru a informa Comisia cu privire la masurile luate pentru a transpune Directiva 2012/52/UE. În cazul în care nu sunt notificate masuri adecvate, Comisia poate înainta cazul Curtii de Justitie a UE.

- Mediu: Comisia solicita ROMÂNIEI sa ia masuri pentru a diminua poluarea aerului

România nu îsi protejeaza cetatenii de poluarea cu particule fine (PM10). Aceste particule fine provin din emisiile generate de industrie, trafic si încalzirea locuintelor si pot cauza astm, afectiuni cardiovasculare, cancer pulmonar si deces prematur. În conformitate cu legislatia UE, statele membre au obligatia de a limita expunerea cetatenilor la particulele de acest tip.

Cetatenii din anumite zone din Bucuresti, Brasov si Iasi au fost expusi în mod aproape continuu unor niveluri nesanatoase de PM10 înca din 2007, potrivit ultimelor rapoarte din 2012. Comisia considera ca România nu a întreprins actiunile necesare înca din 2007 pentru protejarea sanatatii cetatenilor si solicita României sa ia masuri de perspectiva rapide si eficiente pentru ca perioada de neconformitate sa fie cât mai scurta posibil. Actiunea de azi, care este din punct de vedere tehnic un aviz motivat suplimentar, urmeaza unei scrisori de punere în întârziere suplimentare transmisa în februarie 2013. Daca România nu actioneaza, Comisia poate sesiza cazul Curtii de Justitie a UE.

 

Autor Redactia 25 Septembrie 2014, 19:15 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate