Comisia Europeana lansează un nou indicator privind inovarea

De Alexandrina Iordache 18 Septembrie 2013, 00:28 Euro
Strategia Europa 2020 pentru o crestere inteligentă, durabilă si favorabilă incluziunii are la bază cinci indicatori principali. Unul dintre acestia este îmbunătătirea conditiilor de cercetare si dezvoltare (R&D), cu scopul de a ridica nivelul investitiilor combinate din sectorul public si cel privat în R&D până la 3% din PIB.

Pentru a completa acest indicator al intensitătii R&D, Consiliul European a încredintat Comisiei mandatul de a crea un singur indicator în materie de inovare.

„Indicatorul rezultatelor inovării” măsoară gradul în care ideile din sectoare inovatoare reusesc să intre pe piată, creând locuri de muncă mai bune si sporind competitivitatea Europei. Acest indicator, care a fost elaborat la cererea liderilor UE de a compara politicile nationale în domeniul inovării, arată că există încă diferente semnificative între tările din Uniune.

Noutatea adusă de indicatorul propus este că acesta se concentrează pe rezultatele inovării.
Există o varietate mare de rezultate ale inovării, acestea fiind diferite de la un sector la altul. Indicatorul propus se bazează pe patru componente care au fost alese pentru importanta lor la nivelul politicii:

- Inovarea tehnologică, măsurată prin numărul de brevete.
- Ocuparea fortei de muncă în activităti care implică un grad ridicat de cunostinte, ca procent din totalul locurilor de muncă.
- Competitivitatea bunurilor si a serviciilor cu grad ridicat de cunostinte. Aceasta se bazează pe aportul produselor de tehnologie medie si înaltă la totalul balantei comerciale si pe cota serviciilor cu grad ridicat de cunostinte în totalul exporturilor de servicii.
- Ocuparea fortei de muncă în întreprinderile care se dezvoltă rapid, din sectoare inovatoare.

Comparativ cu o serie de tări din afara sa, UE în ansamblu are rezultate bune. Elvetia si Japonia se detasează clar ca fiind cele mai performante, în timp ce UE se află aproximativ la acelasi nivel cu Statele Unite în privinta rezultatelor inovării.

Sursa: Comisia Europeana/Romania

 

Autor Alexandrina Iordache 18 Septembrie 2013, 00:28 Euro
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate