Parlamentul European adopta Directiva Europeana privind Eficienţa Energetică

De Redactia 12 Septembrie 2012, 14:39 Energie Verde
Parlamentul European a adoptat Directiva Europeană privind Eficienţa Energetică, directivă ce stabileşte ţintele ce trebuie atinse de furnizorii de energie. Astfel, companiile din domeniul energetic  vor trebui să realizeze anual o economie de energie în cuantum de 1,5% din cifra lor de afaceri.

Directiva astăzi adoptată nu este adresată consumatorilor, ea stabileşte obiective de atins de către companiile din sectorul energetic. Cu toate acestea, efectele acestei Directive se vor răsfrânge în final asupra consumatorilor. Îngrijorarea noastră provine din faptul că preţul plătit de către consumator pentru energia furnizată va fi mărit ca urmare a posibilităţii oferite de Directivă sectorului energetic de a realiza economia impusă „în orice mod convenabil” pentru ei.

Astfel, estimăm că un număr important de consumatori nu-şi vor mai putea permite „luxul” de a plăti costurile mărite ale energiei. Iar acest număr important depinde de „modul convenabil” în care companiile din domeniul energetic înţeleg să realizeze modestele obiectivele ale Directivei Europene.

Costel Stanciu, Preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România  a comentat: „Posibilitatea ca preţul plătit pentru asigurarea unei economii de energie impuse de Uniunea Europeană să fie plătit în final de consumator ne face să atragem atenţia asupra pericolului limitării unui drept fundamental al omului. Dreptul la „un nivel de trai adecvat pentru sănătatea şi bunăstarea sa şi a familiei sale, incluzând mâncarea, îmbrăcămintea, adăpostul şi îngrijirile medicale precum şi serviciile sociale” este prevăzut de  art. 25 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Energia  este un bun social, accesul la un minim de energie care să asigure un minim nivel de trai, ar trebui garantat înainte de orice altă măsură. În privinţa energiei, viitorul ar trebui să fie o combinaţie între suficienţă, eficienţă şi energiile regenerabile.”

 

Autor Redactia 12 Septembrie 2012, 14:39 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate