Participarea Ucrainei la IRENA deschide posibilitatea introducerii unor mecanisme eficiente pentru finanțarea proiectelor verzi și introducerea de bune practici

De Mihai Vintilă 24 Iunie 2019, 20:05 Energie Verde

Modalitățile de creștere a investițiilor în energia din surse regenerabile au fost discutate de parlamentari, oficiali guvernamentali, reprezentanți ai instituțiilor financiare și ai întreprinderilor din întreaga lume, inclusiv Ucraina, la masa rotundă a miniștrilor de la cea de-a 8-a reuniune a IRENA din ianuarie 2019.

Experții IRENA au observat schimbări semnificative în finanțarea proiectelor energetice din lume în ultimii ani. În special s-a amintit anul 2016, când investițiile în noua energie "curată" au depășit în mod semnificativ investițiile în sursele tradiționale de energie. O treime din totalul fondurilor au fost atrase de China. De asemenea, au crescut investițiile "verzi" în Statele Unite și în țările europene.

Participanții la masa rotundă au remarcat că, politicile favorabile ale statelor și stimulentele legislative reprezintă baza activării investitorilor și a întreprinderilor în sectorul energiei "verzi". Acestea sunt tarife "verzi" și licitații pentru achiziționarea de energie electrică "curată" și alte instrumente.

La rândul lor, reprezentanții delegației ucrainene au prezentat o politică de dezvoltare a pieței interne a surselor regenerabile de energie, concentrându-se pe cele mai recente stimulente legislative adoptate.

Membru al Parlamentului Ucrainei, membru al Comitetului pentru Combustibil și Energie din Rada Supremă, Natalia Katser-Buchkovskaya, a informat despre îmbunătățirea și conectarea tarifului "ecologic" al energiei electrice "curate" în euro, stabilind o primă pentru utilizarea echipamentelor casnice , introducerea de contracte pe termen lung pentru achiziționarea de energie electrică "verde" precum și alte tarife și stimulente.

"Ucraina nu se oprește aici, împreună cu parteneri internaționali și țări precum Danemarca, Finlanda, explorăm posibilitatea de a crea noi mecanisme de atragere a investițiilor în proiecte ecologice, ținând cont de cea mai bună experiență mondială, acestea fiind "băncile verzi", "obligațiuni verzi" și alte instrumente. Sunt convins că, în cooperare cu IRENA, vom putea primi toate informațiile relevante privind dezvoltarea unor astfel de mecanisme financiare în lume, vom primi consultanță de specialitate și, împreună, vom face progrese pe această temă ", a declarat Serghei Savchuk, șef al Departamentului de Stat pentru Eficiență Energetică.

S. Savchuk a reamintit că aderarea la IRENA va permite Ucrainei să depună cereri către Fondul de Dezvoltare Abu Dhabi (https://www.adfd.ae) pentru a primi împrumuturi preferențiale pentru proiecte "verzi".

Participarea delegației ucrainene la cea de-a 8-a sesiune a Adunării IRENA a avut loc cu sprijinul Proiectului UNIDO UKR IEE "Implementarea standardelor sistemelor de management energetic în industria Ucrainei" și a Proiectului PNUD / GEF "Dezvoltarea și comercializarea tehnologiilor bioenergiei în sectorul municipal din Ucraina".

 

 

Autor Mihai Vintilă 24 Iunie 2019, 20:05 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii