Decathlon Europe 2014. Participarea romaneasca

De Mihai Vintilă 23 Iulie 2014, 11:53 Energie Verde
S-a incheiat la Paris competitia Decathlon Europe 2014 la care au participat in concurs 20 de echipe, ca rezerve au fost cinci echipe iar in afara concursului au fost 6 echipe demonstrative. Din 28 iunie pana in 14 iulie echipele au fost prezente in cadrul Versailles Solar. Idea competitiei a aparut in Statele Unite ale Americii in 2002 iar apoi a fost preluata si de catre Europa. La fiecare doi ani are loc o competitie intre universitati, sprijite de companii, pentru dezvoltarea de concepte de case cu consum mic de energie. 
 
In acest an Romania a fost reprezentata in concurs de EFDEN ( Universitatea Politehnica Bucuresti ) si ca rezerva echipa RETROFIX ( Universitatea Politehnica din Timisoara). Asa cum se poate vedea din graficele competitiei echipa bucuresteana s-a clasat pe locul 19 din 20 de participante. Aceasta clasare s-a datorat in special timpului de construire a casei, echipa nebeneficiind de nici un ajutor profesionist, cum alte echipe din concurs au avut. Un alt punct slab al constructiei a fost posibilitatea de transport si adaptare la mediul urban. Practic constructia romanilor nu se poate dezasambla si transporta usor, in opinia juriului. Aceste doua majore puncte slabe au condus echipa EFDEN pe penultimul loc. E bine insa ca la celelalte capitole punctajele obtinute au fost in media competitiei ceea ce arata ca idea si punerea ei in practica e fiabila cand ai un suport logistic puternic. 
 
A doua echipa romaneasca RETROFIX s-a clasat pe locul trei din cele cinci rezerve ceea de denota pregatirea si atentia pe acere si acesta echipa a aratat-o proiectului. 

Ar mai fi de remarcat faptul ca echipa castigatoarea, cea a Romei a fost si cea care a beneficiat de cel mai mare punctaj bonus din competitie fapt care a propulsat-o pe intaiul loc. 

Dincolo de datele tehnice, de tensiune si de nemultumiri important e faptul ca Romania prin cele doua echipe participante s-a aflat la cel mai inalt nivel al competitie europene atat in ceea ce priveste invatamantul , prin universitatile participante, cat si in ceea ce priveste tehnologiile folosite de firmele partenere. 
 
Aceste doua proiecte vor continua a fi prezentate publicului prin expozitii pentru a face o propaganda tehnlogiilor noi, nepoluante dar si posibilitatii practice de utilizare a lor. 
 
In Paris timp de doua saptamani aceste 26 de case au fost vizitate de mai mult de 80000 de persoane interesate, specialisti, studenti si profesori. Ele au fost si in atentia unui public larg al populatiei interesat de energiile alternative.
 
Pentru urmatoarea competitie europeana din 2016 si-au anuntat deja perticiparea patru echipe noi dar si altele au in intentie a o face. Mai este insa mult timp pana atunci, urmand ca in curand sa se stabileasca si locatia competitiei din 2016.

 

Autor Mihai Vintilă 23 Iulie 2014, 11:53 Energie Verde
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii