Protocoalele de dincolo de miezul nopții...

De Ionel Lazarică 30 Mai 2018, 11:38 Editorial

Ieri, alaltăieri, spuneam celor apropiați, glumind, că  i-aș strânge pe cei din  unele servicii secrete într-o ședință și le-aș zice un singur lucru: ”Să se ridice în picioare cel care a văzut spion în viața lui....”

Opinia mea se pare că s-a schimbat radical după ce a ieșit la iveală, în media, faptul că o structură de informații internă a încheiat protocoale de colaborare cu cele mai importante și serioase instituții ale statului. Mai precis m-au dat gata cu această acțiune informativ-operativă, pe care o consider (tehnic vorbind) a fi cea mai importantă operațiune de acest gen, desfășurată de aceste structuri după căderea regimului comunist.

Nu am intenția și nici căderea de a judeca din punct de vedere legal sau moral această acțiune, de amploare și durată nemaivăzute, chiar dacă, fără să vreau, mă gândesc la un dicton ironic al Mossad: ”Să nu faci lucruri imorale pentru o cauză morală!”.

Cei care au anumite noțiuni legate de munca informativ-operativă (sunt atâtea lucrări pertinente) știu că eficiența pe aceste ”nisipuri mișcătoare” înseamnă a acționa, de multe ori, undeva la limita legii (chiar dacă, accidental, se întâmplă să nu mai fii atent la acest ”amănunt”...).  Nu  știu de ce, dar am impresia că inițiatorul operațiunii a avut gradul de cel mult căpitan, hai maior și alții, înstelați și însetați de putere, s-au împăunat cu realizarea (cum se întâmplă la noi de obicei).

Așa ceva este cu neputință de gândit și realizat într-un stat democratic (noțiune relativă?) și totuși este un fapt dovedit prin desecretizarea și publicarea (nu știm dacă exhaustivă) unor astfel de protocoale. Imaginați-vă:să-ți faci serviciul, metaforic vorbind, în pijamale și să primești ”pe o tavă de argint” cele mai ”fierbinți” informații de la cele mai puternice și serioase instituții ale statului. Mai mult decât atât, să le ai și verificate și garantate într-un termen, fixat temeinic, de tine, de cel mult 60 de zile...

Lovitura acesta este (repet, din punct de vedere tehnic), atât de extraordinară și eficientă (deși mulți înfierează operațiunea) încât mă amuză de câte ori o regăsesc în media....

 

Autor Ionel Lazarică 30 Mai 2018, 11:38 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii