Plagiatul ca forma de viata

De Mihai Vintilă 05 Decembrie 2013, 09:57 Editorial
Noi la InfoEST nu suntem implicati in campanii politice, nu urmarim sa obtinem nu stiu ce mari audiente dar nici nu ne murdarim mainile. Incercam sa facem un jurnalism decent in limitele bunului simt. Fiecare colaborator e ales cu grija tocmai pentru a se inscrie in directia aceasta.

De o perioada de timp InfoBraila plagiaza articolele noastre, in special pe cele din sectiunea cultura dar nu numai. O face in general o persoana care semneaza Dumitrita Cristea. Nu stiu daca respectiva persoana are cunostinte de ziaristica sau nu dar important este ca se comporta exact ca un prost care s-a vazut la oras si care crede ca toate blocurile pe langa trece ii apartin. 

As fi inteles folosirea acelorasi cuvinte, frazeologia sau asezarea informatiilor daca ar fi fost luate din acelasi comunicat de presa dar nu a fost cazul la aceste articole.

Intelegem lipsa unor subiecte uneori si poate presiunea readactiei de a aduce noi si noi materiale dar de la a copia pur si simplu cu copy/paste materiale semnate de alte persoane in alte publicatii, aparute cu ceva timp inainte si a le pune sub propria semnatura in publicatia Infobraila e cale lunga. Se numeste plagiat si e sanctionat penal. 

“Constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 5 ani sau cu amenda de la 500.000 lei la 10 milioane lei fapta persoanei care isi insuseste, fara drept, calitatea de autor al unei opere sau fapta persoanei care aduce la cunostinta publica o opera sub un alt nume decat acela decis de autor, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava”, prevede Art. 141 din Legea nr. 8/1996 ( Legea Drepturilor de Autor).

Pentru a vedea cu proprii ochi facatura va dam mai jos exemple: 
- in data 8.11.2013 - InfoEST publica un material intitulat "Muzeul Brailei : In memoriam Nicolai Hartuche" copiat integral in data de 10.11.2013 avand insa alt titlu.
- in data de 14.11.2013 - InfoEST publica materialul "Braila : Festivalul International de Jazz Jhonny Raducanu, 29 noiembrie - 1 decembrie 2013" copiat in InfoBraila in data de 17.11.2013 sub alt titlu.
- in 17.11.2013 InfoEST publica materialul "La Muzeul Brailei a fost lansata cartea Septembrie, uneori ...de Daniel Dinca" copiat partial in InfoBraila in seara aceleasi zile 
- in 26.11.2013 dimineata, InfoEST publica "Lirism si rolul artistului in societate!, eveniment organizate de Biblioteca Judeteana Braila" copiat in InfoBraila in seara aceleasi zile 
- in dimineata zilei 29.11.2013 publicam o stire sportiva copiata integral in Infobraila spre seara 

Las la urma cel mai tare plagiat: 
- pe data de 30.11.2013 publicam o stire sportiva care o terminam cu urarile redactiei catre sportivii implicati, tocmai pentru cunoscatori. InfoBraila copie stirea si o publica in data de 1.12.2013 inclusiv cu urarile noastre!

Acestea sunt doar o serie din elementele care alcatuiesc un frumos dosar de plagiator. Mai se gasesc acolo si alte date pe care consideram noi ca orice instanta le va gasi foarte interesante si mai ales relevante.

Ce este insa demn de remarcat este ca materialele copiate apartin dnei Alexandrina Iordache si nici unul nu este al meu. Poate faptul ca eu am fost ziarist la Bucuresti si doamna nu sa fi fost un criteriu de alegere sau poate ca doamna scrie mai bine ca mine, cine stie. 

Cititorii pot insa stii de acum incolo ca la InfoBraila plagiatul este o forma de viata. 

 

Autor Mihai Vintilă 05 Decembrie 2013, 09:57 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate