Piatra filosofală de pe fundul băltoacei politice

De Virgil Andronescu 16 August 2011, 00:02 Editorial
Prin Hotărârea Nr.92 din 30 iunie 2011, în judeţul Brăila va avea loc un referendum pentru consultara cetăţenilor judeţului cu privire la desfiinţarea unităţii administrativ-teritoriale, judeţul Brăila.Consiliul Judeţean Brăila s-a întrunit în şedinţa ordinarăConsiliul Judetean Braila, intrunit in sedinta ordinara din data de 30 iunie 2011; Avand in vedere Expunerea de motive a Presedintelui Consiliului Judetean Braila si raportul Directiei Administratie Publica, Contencios inregistrat la nr. 7895/22.06.2011;Vazand raportul de avizare al Comisiei pentru administratie publica locala, juridica, relatii publice si relatii internationale;Conform prevederilor art.5 din Carta Europeana a autonomiei locale, adoptata la Strasbourg la 15 octombrie 1985, ratificata prin Legea nr.199/1997, art. 22 din Legea 215/2001 privind administratia publica locala, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 14 si art. 16 cu referire la art. 13 alin. 3 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, cu modificarile si completarile ulterioare;In temeiul prevederilor art. 97 alin. 1 si art. 115 alin. 1 lit. „c”, din Legea administratiei publice locale nr.215/2001, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

Am căutat în presa locală de să găsesc măcar un text cât de mic despre referendumul ce trebuia să aibă loc la Brăila. Nu am găsit nici o vorbuliţă despre această activitate plăcută de week-end, nimeni nu s-a sinchisit să amintească despre evenimentul de la care se spera scoaterea din case a întregii populaţii brăilene. Uite că la pagina de decese nu m-am uitat, să se fi scris acolo de Hotărârea cu pricina? Vorba unui politician local: "despre morţi numai de bine!" Să mă-ndoiesc, să nu mă-ndoiesc!? Cel puţin, a fost propus pe data de 24 iulie de către părinţii-iniţiatori. Rămâne de văzut dacă cetăţenii vor marşa in corpore spre urnele deja pregătite să "înghită" maldăre de hârtie şi tone de tuş. Asta când se va întâmpla, dacă se va mai întâmpla, să se ţină acţiunea cu iz pioneresc.

După ce contestaţia în instanţă a Prefectului a fost respinsă, după ce s-a amânat din nou până la noi ordine, şi după ce toată gargara pe tema reorganizării teritorial-administrative s-a stins încet-încet, poporul va fi invitat să-şi dea cu părerea în marile treburi ale judeţului. Cică, traiul şi viaţa locuitorilor acestui judeţ depind de "desfiinţarea" sau rămânerea judeţului Brăila ca entitate de sine stătătoare. Se prea poate! Întrebare: de vor spune ,,da" ori de vor spune ,,nu", cetăţenii vor trăi mai bine sau mai rău? Dacă e aşa de important evenimentul cu pricina de ce nimeni nu mai scoate o burbuliţă? Îndoctrinarea cu binefacerile acestui referendum şi-a atins scopul, acum rolul e numai al maselor şi asta numai spre binele şi prosperitatea acestora! Marea surpriză e că pe 24 iulie a.c.  nu a mai avut loc marele meci. Păcat, păcat pentru pălăvrăgeala ce timpul ne-a mâncat! Un "nebun", (Traian Băsescu “Ţara, aşa cum este organizată, nu poate stimula dezvoltarea. Avem decizii pe suprafeţe mult prea mici, mă refer la judeţe şi avem decizii extrem de greu de negociat. Interesul unui judeţ ca un drum să fie de la sud la nord, iar judeţul următor vrea unul de la est, la vest...

Va trebui să reorganizăm administrativ ţara pentru a permite investiţiilor să se deruleze.”) a aruncat o piatră în băltoaca politicii româneşti iar ceilalţi politicienii au sărit s-o scoată. Fiecare după interesul propriu, întru binele cetăţenilor: ,,noi suntem pentru regionalizare, pe cele opt regiuni, cu preluarea prerogativelor naţionale către regiune, cu păstrarea competenţelor judeţului, cunoscând mult mai bine problemele celor care trăiesc în această zonă.” Presa şi-a jucat rolul, a ascultat, a întrebat, a rumegat, a regurgitat şi mers mai departe lasăndu-i pe cei implicaţi direct să caute piatra "filosofală" pe fundul băltoacei politice. Nu mai e sigur că brăilenii vor avea de rezolvat cea mai "importantă" temă din viaţa lor şi aşa...încărcată de greutăţi.

O amânare cât un respiro pentru toată suflarea brăileană. O altă întrebare, retorică şi ea, este cine, cum, şi de unde plăteşte "distracţia" ? Că vorba ceea "turcu' bea, turcu' plăteşte"! Vă las să aflaţi dumneavoastră, dragi brăileni, cine e turcul, ce bea, cât, de unde şi cum plăteşte. Realismul unor politicieni de la vârful administraţiei locale poate fi confundat cu vocaţia de care dispun şamanii tibetani ,,Eu nu cred că se vor desfiinţa judeţele. Trebuie să păstrăm judeţele care să rămână aproape de cetăţean.” Asta sună bine! Spectacolul de vorbe, lumini şi umbre s-a încheiat, contestaţia s-a contestat, plebiscitul s-a amânat! Duminicile ce vor urma vor fi zile ca oricare altele, week-end-uri la un grătar la iarbă verde ori pe malul gârlei la un pescuit.

Piatra ”filosofală” e încă pe fundul băltoacei, unii încă o mai caută. Mult succes la scufundări, domnilor căutători de potcoave de cai morţi! Poate reuşiţi să păstraţi Brăila aici pe pămănt, ca nu cumva să îşi schimbe locaţia pe vreo altă planetă. Veţi fi nevoiţi să mergeţi şi voi acolo şi ar fi păcat să ne lăsaţi aci pe pământ amărâţi şi fără ”distracţia” de zi cu zi!

 

Autor Virgil Andronescu 16 August 2011, 00:02 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii