O ecuaţie politică foarte complicată

De Cristian Banu 12 Septembrie 2012, 14:29 Editorial
Alegerile din toamnă vor aduce în Parlament cel mai mare număr de formaţiuni politice – cred că din toate alegerile de după 1989: cel puţin 10. Cele trei partide mari şi-au alăturat sateliţi, PNL şi PSD, câte unul, PD trei. Lor li se mai adaugă varianta bâlbâită a PD (PPDD) şi, cu şansă, UDMR. Este o situaţie ideală pentru pescuitori în ape tulburi ca Traian Băsescu.

Chiar şi în condiţiile în care USL sare de 60% aşa cum arată unele simulări, prezenţa UNPR şi a PC crează o vulnerabilitate serioasă, ţinând cont de istoricul de verticalitate al celor două… partide.

Conform înţelegerilor între PNL şi PC şi, respectiv, PSD şi UNPR, cel mai mare partid, PSD poate ajunge să aibă în realitate mai puţini parlamentari decât PNL, ei cedând mai multe locuri către UNPR decât cedează PNL către PC (24, respectiv 21, dar numărul de parlamentari cedaţi ar putea fi mmai mare). Dacă în cazul PSD alianţa cu UNPR este mai degrabă OK fiindcă acolo sunt în special foşti membri PSD care s-au orientat, dar care pot aduce un aport financiar (şi electoral) semnificativ în câteva zone, în cazul PNL asocierea este păguboasă, liberalii alegându-se doar cu o expunere discutabilă a liderului Crin Antonescu, o expunere care, în opinia mea, mai mult i-a provocat rău decât să-l ajute (de altfel întreaga sa prestaţie ca preşedinte interimar i-a scos la iveală defectele).

Dacă nu luăm în considerare posibilitatea de majorare a numărului de locuri în Parlament, după cum sugerează Agenţia de Rating Politic, cele 45 de locuri cedate reprezintă 9,5% din Parlament, o forţă importantă, care poate modifica majoritatea parlamentară. Cu cele 18 locuri ale minorităţilor se ajunge la 13,3%.

De partea cealaltă, nu cred că PD poate fi la fel de generos. În primul rând, nu prea are de unde, scorul său fiind undeva sub 20%, aportul celorlalţi 3 parteneri fiind neglijabil, atât financiar, cât şi electoral. În al doilea rând, nu prea are cui, în afară de preşedinţi, partenerii săi nu prea au oameni care să poată primi un loc. În principiu, nu cred că vor fi mai mult de 10 locuri, mai degrabă 5-6.

Dacă în ceea ce priveşte fidelitatea partenrilor PD nu cred că se pune problema, fiind oricum prea puţini, în ceea ce priveşte PC şi UNPR istoria nu le este tocmai favorabilă, mai ales UNPR având la activ 2 “întoarceri de arme”, PC una singură.

Sigur, situaţia politică este diferită de 2004 sau chiar 2009. Totuşi, Traian Băsescu este cel care decide o majoritate parlamentară, cel puţin pentru 2 ani.


 

Autor Cristian Banu 12 Septembrie 2012, 14:29 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate