Nebunia fiscală în România

De Mihai Vintilă 29 Decembrie 2016, 10:03 Editorial

Nebunia fiscală pe care politicienii o aduc în România este fără precedent. Avem astfel 102 taxe eliminate prin decizia parlamentului de ieri printre care controversatele taxe ale Radioului Public și ale Televiziunii Publice. Pe lângă acestea avem de la 1 ianuarie 2017 intrarea în vigoare a prevederilor Codului Fiscal prin care TVA scade de la 20% la 19%!

Pentru a avea o imagine să spunem că încasările din TVA au scăzut în noiembrie 2016 cu 13% comparativ cu noiembrie 2015 cum ne spune chiar Ministerul Finanțelor prin documentele despre execuția bugetară publicate! Cifrele sunt mult mai grave. De exemplu pe 11 luni din 2016 încasările de TVA au scăzut cu cca 10% până la nivelul de 47,9 miliarde lei. Asta în condițiile în care economia a crescut iar veniturile operatorilor economici au crescut la aproape toți indicatorii. Pentru cei neinițiați să spunem că TVA-ul este unul din pilonii bugetului de stat în ceea ce privește veniturile sigure.

PSD a anunțat că pregătește scăderea TVA la 18% din 2018. Să vedem dacă această scădere de la 1 ianuarie 2017 nu dă peste cap prognozele acestui partid și mai ales dacă nu va arunca România la un deficit pe 2017 de peste 3% cum cel mai probabil estimează experții că se va întâmpla.

Anunțarea creșterilor veniturilor de bază și punerea în practică a altor măsuri economice din programul de guvernare PSD-ALDE poate duce România la o necesitate acută de finanțare, deci la împrumuturi. Nu zic că unele măsuri nu ar fi necesare și bune dar în același timp o mulțime de bani scapă fiscului iar o mulțime de activități rămân în continuare nefiscalizate.

Cred că ar fi necesară o dezbatere cu toate forțele politice și crearea unui consens asupra măsurilor economice pentru o politică multianuală.

Până atunci avem această nebunie.

 

Autor Mihai Vintilă 29 Decembrie 2016, 10:03 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii