Industria a crescut cu 12,2% in primele doua luni. Ce efect are aceasta crestere asupra PIB?

De Cristian Orgonas 10 Aprilie 2011, 19:58 Editorial
In luna februarie, productia industriala a crescut ca serie bruta cu 12,6% fata de februarie 2010, cresterea inregistrata in primele doua luni fiind de 12,2%. Daca acest ritm de crestere se va mentine si in martie, impactul pozitiv pe care sectorul industrial il va avea asupra PIB-ului aferent primului trimestru va fi de aproximativ 3 puncte procentuale.

Pentru comparatie, in ultimul trimestru al anului trecut, industria a crescut cu 5,1%, majorare ce a avut un impact asupra PIB de doar 1,25%. In T4.10, economia a scazut cu 0,6% fata de T4.09.

Mai mult, cresterea atat de mare a productiei industriale reprezinta si un semnal ca exporturile au avut o performanta buna si in luna februarie (industria prelucratoare a crescut cu 14,6% in primele doua luni), iar reducerea semnificativa a deficitului comercial va avea de asemenea un impact pozitiv asupra PIB.

In acest moment, productia industriala a depasit nivelul de dinainte de criza, in timp ce numarul salariatilor este cu aproximativ 340.000 mai redus (-22% din total). Pe de alta parte, in luna ianuarie, numarul salariatilor din industrie a crescut cu aproape 10.000 – prima crestere de la inceputul crizei, semn ca majorarea productiei nu se mai poate realiza doar prin cresterea productivitatii.

 

Autor Cristian Orgonas 10 Aprilie 2011, 19:58 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate