Ce dobanda au creditele ipotecare in Germania si Austria

De Cristian Orgonas 04 Noiembrie 2010, 20:16 Editorial
Subiectul numit dobanzi a fost unul extrem de discutat in ultima vreme, multi facand comparatii intre dobanzile din Romania si cele practicate in alte tari din UE.

In acest sens, sa vedem care este dobanda la credite in Germania si Austria, doua dintre cele mai dezvoltate tari din Europa.

Astfel, in Germania, dobanda medie la creditele ipotecare aflate in sold era de 4,7% in septembrie, procent relativ stabil in ultimii doi ani. In cazul creditelor ipotecare noi, costul total era de doar 3,62% pe an, cu aproximativ 1,8 puncte procentuale sub nivelul inregistrat la mijlocul anului 2008.

In ceea ce priveste creditele pentru consum aflate in sold, in luna septembrie acestea aveau un cost anual de 5,76%, iar cele noi aveau un cost de 7,09%.

In Austria, dobanda la creditele ipotecare aflate in sold era in august de 3,21%, iar dobanda la creditele ipotecare noi era de 3,19%. Procentele mentionate reprezinta DAE.

La nivelul intregii zone euro, dobanda medie (nu DAE) la creditele ipotecare aflate in sold era in august de 3,81%, iar la creditele noi de 3,75%. In urma cu doi ani, cand euribor era la maxim, procentele erau de 5,11%, respectiv 5,31%.

De ce nu avem si noi dobanzi la nivelul celor din vest ? Dincolo de calcule legate de costul finantarii, de RMO, de risc sau de profit, raspunsul este unul simplu: pentru ca Romania nu se poate compara la niciun capitol cu tarile din vest.

Mult timp de acum inainte locul nostru nu va fi langa Germania, Franta sau Austria, ci langa Bulgaria si, cel mult, langa Ungaria. De asemenea, putem spera ca peste 7-10 ani vom ajunge la nivelul la care sunt acum Polonia si Cehia.

In Bulgaria, dobanda la creditele ipotecare noi in euro este de 8,68%, iar in Ungaria de 7,4%. In Polonia dobanda medie este de 4,5%.

 

Autor Cristian Orgonas 04 Noiembrie 2010, 20:16 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate