Bucuria de a vedea doar gunoaie, asta da Romanie!

De Mihai Vintilă 07 Martie 2013, 09:43 Editorial
Am reusit in ultimele zile sa fac un tur prin jumatate de tara. Am descoperit frumuseti nebanuite dar peste toate am descoperit uimit cum o Romanie frumoasa e ingropata la propriu in gunoaie. Unde te uiti vezi doar sticle de plastic si pungi. Inteleg ca legislatia din domeniu ar fi chipurile europeana dar nu am vazut la nici un magazin de pe la noi sisteme de colectare a gunoaielor care sa fie implementate ca politica de stat.

Sa ma explic putin: de exemplu in Slovenia fiecare magazin face o colectare selectiva a ambalajelor. Astfel daca tu firma de bere vinzi bere la PET ( acolo nu exista dar de exemplu') sau la sticla statul te obliga sa strangi o cantitate de PET-uri sau sticle egala cu cea pe care ai "aruncat-o" in piata. Astfel se face ca poti duce sticle la schimb, ca poti "depune" pungi, ambalaje, baterii si altele in cutii special amenajate iar pentru unele ambalaje primesti ceva banuti sau reduceri de pret. Cum s-ar spune totul e civilizat si mai ales bun pentru mediu.

Ce vezi apoi cand iesi din magazin? O tara curata, fara pungi, PET-uri sau sticle aruncate. O lume normala.

Acum revenind la Romania noastra. La noi marii producatori de bauturi culeg doar profitul la fel si cei din industria berii. Arunca in pata milioane de sticle de plastic, cartoane, sticle de bere sau de suc, cutii de toate felurile. Ce colecteaza? Mai nimic. Legea nu ii obliga sa colecteze exact cat polueaza. Ca urmare apar aberatii de genul: bere la sticle de 330 ml pe care nu le strange nimeni care raman sa polueze tara. Cine plateste? Noi platim cu sanatatea, cu poluarea si nu cred ca este corect nici economic si nici din punct de vedere practic.

Asadar vom continua sa vedem marile de PET-uri plutind pe raurile Romaniei, multimile de gunoaie depozitate la mergine de drum si ne vom intreba stupid de ce nu avem turisti sau de ce restul Europei sa uita la noi ca la ultimii africani....

 

Autor Mihai Vintilă 07 Martie 2013, 09:43 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate