Vârsta expirată

De Victor Nafiru 11 Aprilie 2019, 18:56 Editorial

Ştirea momentului vine de la Motru, acolo unde o bătrână în vârstă de 83 de ani a fost concediată de la grădiniţa în care lucra de 40 de ani ca femeie de serviciu. Postarea a făcut mai multe accesări decât oricare alt articol scris despre scandalurile dintre preşedinte şi guvern, speranţele lui Becali ca FCSB să câştige titlul de campioană ori campania pentru europarlamentare.

Dacă vreţi, a fost la concurenţă cu nunta Olguţei Vasilescu, politicianul care nu s-a uitat la bani când a cumpărat mii de lalele aduse din Olanda şi a făcut risipă de mâncare şi băutură ca la o nuntă împărătească. Dacă veniturile Olguţei şi ale iubitului ei, Claudiu Manda, au crescut după această petrecere cu miniştri, deputaţi, senatori, procurori, judecători, doctori, preşedinţi de partide cu câteva zeci, sau poate sute de mii de euro, cele ale bătrânei au scăzut cu 450 de lei. Adică, cu o sută de euro, cu cât era plătită pentru cele două ore de muncă pe care le presta la grădiniţă, măturând şi ştergând praful. Pentru un fleac de 100 de euro, unii nici măcar nu s-ar obosi să se aplece să-i ridice de jos. Cu banii ăştia, femeia îşi completa pensia de 600 de lei pentru anii în care lucrase la colectiv în vremea lui Ceauşescu, dând cu sapa.

Pentru că a făcut greşeala de a nu declara acest venit, care l-a un moment dat s-a majorat cu 1 leu (un leu!), bătrâna a fost trimisă „la plimbare“ de cei de la Inspectoratul Şcolar Judeţean. Şi dacă a uitat sau a făcut-o intenţionat (ce mai contează!), au invocat şi o explicaţie demnă de noaptea minţii: bătrâna avea vârsta expirată. Da, am scris bine, vârstă expirată. Cei ce se ocupă de educaţia din Gorj ar fi putut invoca orice altceva. Că s-au redus locurile de femeie de serviciu, că nu mai sunt bani pentru astfel de munci, că s-a trecut pe autogospodărire. Orice, doar că ei au folosit această formulă de parcă bătrâna era un produs cu termenul de granţie expirat. Ceva nociv şi în preajma căruia copiii din grădiniţă s-ar contamina. Mai mult, au umilit-o îş înjosit-o, iar asta a durut-o cel mai mult, pentru că nu cerşea, nu se ruga să i se dea mai mulţi bani pentru că se trezea cu noaptea în cap.

Orice măsură anunţată de ministra Ecaterina Andronescu mi se pare de prisos acum, în condiţiile în care vor fi păstraţi în funcţii cei care i-au pus un diagnostic atât de sever: vârstă expirată. Un diagnostic ce se potriveşte de minune unor pseudo dascăli cu vocaţie susţinută de carnetul de partid.

 

 

Autor Victor Nafiru 11 Aprilie 2019, 18:56 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii