Ucraina si prăpastia socio-economica

De Ivan Cristian Gabriel 28 Mai 2014, 10:38 Editorial
Nici măcar experţii occidentali, nemaivorbind de cei ruşi, nu-şi pun prea multe speranţe în Poroşenko. De exemplu, potrivit publicaţiei The Washington Post, Poroşenko este o figură din trecutul păgubos al ţării, de care se leagă ineficienţa Guvernului, oligarhia în floare şi corupţia la cote înalte.

Ziarul american Forbes relatează că Poroşenko este candidatul oamenilor de afaceri, care aşteaptă de la el măsuri de eradicare a corupţiei şi reforme. „Dacă Guvernul şi noul preşedinte nu va justifica aşteptările, Ucraina nu va putea trece peste aceste erori”, scrie publicaţia. La rândul său, ziarul canadian Globe and Mail scrie că noul preşedinte trebuie să refacă economia prăbuşită. De aceeaşi părere este şi publicaţia Spiegel, care îl consideră pe Poroşenko preşedinte fără ţară.

Situaţia socio-economică a Ucrainei se caracterizează prin deformarea structurală a industriei, consolidarea exportului de materie primă, dependenţa mare a economiei de surse externe de resurse energetice. S-a sistat activitatea unor industrii puternice, ramuri întregi sunt în declin, practic a fost distrusă sfera socială. Autorităţile centrale nu au fost capabile să conducă eficient statul. Drept urmare s-au amplificat atitudinile negative ale oamenilor şi tensiunea socială.

Populaţia cumpără dolari, mulţi au încetat să mai meargă la cafenele şi chiar la coafor. În pofida benzinei scumpe, taximetriştii reduc tarifele, deoarece nu au clienţi. Pensionarii cer indexarea pensiilor. În ţară natalitatea este foarte redusă, iar mortalitatea ridicată. Alimentele s-au scumpit dublu, preţul la medicamente s-a dublat, la fel ca şi întreţinerea şi gazul.

Situaţia catastrofală a statutului ucrainean nu poate fi rezolvată fără ajutorul extern. De aici rezultă şi sarcina principală a lui Poroşenko: de a crea un echilibru între interesele puternicilor vecini din vest şi est.  Nu cred că Poroşenko va putea duce o politică independentă. Ucraina este o ţară care depinde mult atât de Rusia, cât şi de Occident. Fără Rusia, Ucraina nu poate avea o economie viabilă. Iar fără Occident, Poroşenko nu ar fi ajuns la putere.

Dacă Poroşenko nu va reuşi în cel mai scurt timp să demareze programul de refacere a economiei naţionale, ţara se va confrunta cu un nou val de tensiuni sociale (peste care statul nu va mai putea să treacă). Este provocarea principală pe care istoria o face noului preşedinte al Ucrainei.

 

Autor Ivan Cristian Gabriel 28 Mai 2014, 10:38 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii