Războiul Rece nu s-a încheiat

De Ivan Cristian Gabriel 22 August 2014, 10:19 Editorial
In Arabia Saudita nu exista nici o societate civila.. Țara este condusă de către familia regală al- Saud , în parteneriat cu o instituție religioasă foarte conservatoare îmbrățișând o teologie fundamentalista cunoscuta ca wahhabism. .Alianța merge înapoi la mijlocul secolului al XVIII-lea . Atât Casa  al- Saud cat și conducerea religioasă Wahhabi sunt împotriva libertății de religie , democrație , a presei libere.Pe scurt , conducătorii din Arabia Saudita sunt mult mai nemilosi decât cei din Coreea de Nord sau oriunde altundeva pe planetă . De ce nu sunt membri ai Congresului SUA sustinatorii unor sancțiuni împotriva Arabiei Saudite în locul altor tari? De ce cea mai puternica natiune din lume nu doreste schimbarea de regim in Arabia Saudita in conditiile in care dependenta de petrol a Americii fata de importurile din tarile golfului scade?

Alianta Americii cu Arabia Saudita este mult mai veche.Sauditii au avut problem istorice cu vecinii lor din zona si au fost mult mai putin preocupati de problema comunismului.Dupa al doilea razboi mondial America a constatat ca necesarul sau de petrol era mai mare decat putea ea produce in interiorul granitelor, asa ca responsabilii guvernamentali americani au  facut pasul in a avea relatii puternice cu tarile bogate in resurse.In februarie 1945 , Roosevelt sa întâlnit cu Abdulaziz [ Regele Arabiei ] în persoană la bordul USS Quincy. Regele a fost preocupat de ceea ce SUA au de gând să faca cu privire la instituirea unui stat evreiesc și dacă palestinienii ar avea un stat . Americanii au garantat ca sauditii nu vor avea probleme

Dupa, aproape 80 de ani, conducerea americană  simte nevoia de a menține ceea ce ar trebui să fie numita o " relație monstruosa ", cu un regim totalitar proeminent din lume . Apoi, din nou , comunitatea de informații a SUA stie exact ce este Arabia Saudita si tace complice. Arabia Saudită este principalul sponsor al grupurilor insurgente  din Siria condusa de Abdul Samad Issa și Abu Sakkar. Aceste grupuri sunt legate de grupurile Al-Qaida care sprijină SUA : An Nusra  și Statul Islamic din Irak / Siria . Issa și Sakkar au fost observati în imaginile video cu executarea soldaților sirieni si decapitarea unui preot catolic . Modelul este mercenar și capitalist . 

Aceste valori de bază permite celor două țări să găsească un numitor comun . Status quo-ul , în acest caz , înseamnă cumpărarea unei  enorme cantitati de arme de la contractori de apărare din SUA , care nu sunt necesare pentru apărarea internă a Regatului . La un moment dat, la sfârșitul anilor 1990 Arabia nu a avut  suficienti piloti  calificati pentru a exploata toate aeronavele care au fost vândute de catre SUA . Este un acord între locurile de muncă din SUA și interesul Arabiei pentru  arme americane . Un astfel de aranjament a fost facut cu mult timp în urmă.  SUA oferă o umbrelă de securitate pentru Arabia Saudită din 1945, in schimbul cumpararii unor mari cantitati de armament.

De aceea SUA mențin tacerea și nu au comentat prea tare cu privire la problemele interne reale ale vieții din Arabia Saudita. Se închide ochii la suprimarea opozantilor din  Bahrain ,a  milioanelor de  strămutati din Irak , Afganistan și Siria .SUA sunt puse intr-o situatie jenanta avand in vedere ca ele sunt considerarte un “far al drepturilor omului in lume”.Inseamnă că Războiul Rece nu sa încheiat, iar obiectivul pe termen lung rămâne slabirea si destabilizarea  Rusiei, Iranului și Chinei.

 

Autor Ivan Cristian Gabriel 22 August 2014, 10:19 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

  1. Iulian 30 August 2014, 14:22

    Bravo mah, cel mai bun comentariu pe subiect din presa ... bravo !!

Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii