OMV si South Stream

De Ivan Cristian Gabriel 25 Iulie 2014, 15:06 Editorial
OMV intenţionează să se diversifice, să devină mai puţin dependentă pe rolul său de lungă durată ca distribuitor de gaze ruseşti pentru Europa Centrală şi să pună mai mult accent pe a fi o companie de exploatare şi de producţie.

Compania austriacă este legată de Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din Rusia şi din întreaga lume, şi se află în „ghearele“ gigantului rus prin intermediul unor contracte de lungă durată care ar aduce penalităţi financiare mari dacă ar fi întrerupte. Mai mult decât atât, în ultimii ani unele companii occidentale, printre care şi OMV, s-au văzut nevoite să vândă în Europa, din cauza contractelor încheiate cu companiile ruseşti, gaz la un preţ mult mai mic decât cel al pieţei.

Dacă UE va permite ca proiectul South Stream să continue, analiştii se aşteaptă ca oficialităţile europene să impună condiţia ca gazoductul să transporte şi gaze care nu provin din Rusia, iar OMV mizează pe acest lucru. În 2012 ExxonMobil, cea mai mare companie listată de petrol şi gaze naturale la nivel mondial, împreună cu OMV Petrom au anunţat că au descoperit o cantitate semnificativă de gaze în Marea Neagră, echivalentul de până la patru ori al consumului într-un singur an al României.

Anul trecut, unitatea de gaz şi energie electrică a OMV a avut o cifră de afaceri de aproape 12 miliarde de euro şi profit de doar un milion de euro şi de aceea livrarea gazului rusesc în Europa nu mai este o afacere atractivă pentru compania austriacă controlată în proporţie de 32% de guvernul de la Viena.

Gerhard Roiss, preşedintele OMV, a făcut lobby puternic la Bruxelles pentru ca Uniunea Europeană să aprobe construcţia South Stream şi a menţionat că gazoductul va ajuta la diversificarea alimentării cu gaz a Europei. Intenţia lui Roiss este să alimenteze South Stream cu gaz extras din blocul Neptun din Marea Neagră.

OMV a achiziţionat de la compania norvegiană Statoil un câmp petroiler din Marea Neagră pentru aproape 2,7 miliarde de dolari, iar anul acesta a încheiat acorduri cu Hess, o firmă americană, pentru câmpuri petroliere din aceaşi zonă. În portofoliul OMV se găseşte şi un proiect în valoare de zece miliarde de dolari de exploatare a rezervelor din Atlanticul de Nord, în largul insulelor Shetland, achiziţionat de la Statoil. 

Proiectul a ajuns în pragul colapsului deoarece compania austriacă a cheltuit mult pe echipament şi personal, dar a fost văzut de OMV ca o pregătire pentru operaţiunile de forare la mare adâncime în Marea Neagră.

OMV Petrom şi ExxonMobil au anunţat că vor începe un nou foraj în Marea Neagră la mare adâncime în zona în care cele două companii au găsit gaze natural în urmă cu doi ani. Datele colectate în timpul programului de foraj vor fi utilizate pentru a evalua dimensiunea şi viabilitatea comercială a zăcământului de gaze descoperit în 2012.

 

Autor Ivan Cristian Gabriel 25 Iulie 2014, 15:06 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate