Dinu Patriciu - primul capitalist al României a murit.

De Mihai Vintilă 19 August 2014, 14:04 Editorial
Azi dimineaţă a murit la Londa Dinu Patriciu. Medicul său a anunţat drept cea mai probabilă cauză cancerul. Se pare că organismul său a decis respingerea transplantului de ficat pe care Patriciu îl făcuse cu ceva timp în urmă. Se stingea astfel un mare capitalist al României. 

Prima companie post-ceuşistă a fost cea a lui Dinu Patriciu - un birou de arhitectură.Avea şapte de zero şi un unu ca număr de la registrul comerţului avea să glumească miliardarul mai târziu.  

Este cunoscut pentru clădirea grupului Rompetrol pe care l-a vandut către KazMunaiGaz din Kazahstan cu impresionanta sumă de 2,7 miliarde de dolari (de fapt a vândut 75% din Rompetrol Holding). S-a remarcat ca politician liberal, a fost deputat şi filantrop prin Fundaţia Dinu Patriciu. 

Personal am discutat cu Dinu Patriciu la Brăila când şi-a lansat cartea scrisă împreună cu un alt liberal dispărut prea devreme - Horia Rusu. "Capitalismul românesc - un proiect" s-a dorit o săgeată care să impulsioneze tânăra generaţie pe drumul economiei de piaţă. A venit conducându-şi singur maşina. La acea vreme toate mărimile locale din Brăila aveau şofer. El, capitalistul prin excelenţă, nu avea. Poate nu îi vedea rostul. Cine ştie. 

A vorbit liber,a glumit şi mai mult a fost deschis la dialog. Am vorbit după prezentare cu dumnealui şi m-a uimit puterea convingerii în muncă, în România dar mai ales în capitalismul românesc. A fost o speranţă. I-am urmărit traiectoria apoi în toţi aceşti ani. L-am admirat pentru flerul său în afaceri. Pentru mine Dinu Patriciu a fost o flacără de care România încă mai avea nevoie. O flacără a libertăţii economice şi politice. 

Odihnească-se în pace!

 

Autor Mihai Vintilă 19 August 2014, 14:04 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii