Covizii - stimatizați de o societate bolnavă

De Gabriela Popa 10 August 2020, 19:55 Editorial

Încă de la începutul pandemiei a apărut acest fenomen însă era doar "dedicat" cadrelor medicale. Au fost situații, cum sigur vă amintiți de cea a asistentei din Galați care a fost "linşată" de vecini pentru că lucra într-un spital unde trata pacienți de Covid şi i s-a interzis accesul în magazinul alimentar. Şi, ulterior, au mai fost zeci de astfel de situații.
Ei bine, situația între timp s-a acutizat şi s-a extins acum şi la pacienții propriu-zişi. Cei infectați au ajuns ciumați. În opinia multor persoane, dacă stai de vorbă cu cineva care a fost infectat şi s-a vindecat, chiar dacă porți mască, iei virusul. Mai mult, dacă acea persoană are şi un animal de companie este renegat și bietul animal.
Au trecut câteva luni bune şi tot nu am învățat cum se transmite acest virus?
Ca să nu îl luăm de la alții în primul rând trebuie să purtăm mască. În al doilea rând trebuie să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun sau, dacă suntem în oraș, ne dezinfectăm pe mâini.

Când ne dezinfectăm?

-Imediat după ce am ieșit din scara blocului, după ce am pus mâna pe bara de susținere, cutia poștală sau butonul de la lift sau mânerul de la ușa de acces. Ne dezinfectăm apoi putem pune mâna la gură, nas sau ochi.
-Ne dezinfectăm după ce am făcut cumpărăturile în supermarket cu mască. Pentru că am pus mâna pe coșul de cumpărături, pe bani, pe diverse alimente ambalate, etc. Nu știm cine a pus înainte mâna pe ele așa că, după ce ieșim din magazin, ne dezinfectăm şi putem da jos masca să ne atingem fața, ochii, etc.
-Ne dezinfectăm după ce ne dăm jos din mijloacele de transport în comun pentru că nu știm cine s-a ținut de acele bare din interior sau de scaune înaintea noastră.
-Ne dezinfectăm imediat după ce atingem orice atâta timp cât suntem în oraș.
- Eu așa procedez.
Virusul există peste tot. Îl luăm din aer dacă în fața noastră pe stradă a mers cineva purtător de virus şi a tușit sau a strănutat.
-Foarte important în fiecare zi dezinfectăm telefonul sau tableta.

Dacă atingem un infectat cu Covid nu luăm virusul pentru că el nu se transmite prin piele.
-Așa că, înainte de a arunca cu noroi în medicii care salvează vieți și cei care au suferit de pe urma acestui virus, haideți să urmăm regulile minime de igienă. Şi, desigur, să purtăm masca în spații aglomerate.

Mi se pare grosolan să impui cuiva să nu mai stea de vorbă cu cineva care a fost infectat. Şi, dacă până la momentul infectării era un prieten de familie, apropiat, rudă sau orice alt gen cu care socializam...deodată el a devenit ciumat?
Nu credeți că suntem ridicoli?

 

 

Autor Gabriela Popa 10 August 2020, 19:55 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii