Bărăganul va deveni o nouă Alee a Tornadelor?

De Mihai Vintilă 01 Mai 2019, 09:38 Editorial

În anul 2002 a avut loc prima tornadă din Bărăgan în localitatea Făcăieni. S-a format deasupra Dunării și a intrat în mica localitate unde a făcut distrugeri nemaivăzute în România. Casele au fost smulse  din pământ și aruncate unele din ele ca niște mici jucării. Norocul a făcut să nu fie multe victime deoarece satul nu era prea populat.

Americanii au pentru tornade un sistem de măsurare. Cea de la Făcăieni au catalogat-o ca fiind de putere F3.Atunci 3 oameni au murit, 14 au fost rănuți iar 33 de case complet distruse. A doua tornadă de la Făcăieni a fost în anul 2017. Și atunci s-au notat pagube materiale.

Acum, în final de aprilie 2019, o altă tornadă lovește aproape aceeași zonă. Un autobuz este ridicat de la sol și aruncat pe câmp. Cei patruzeci de pasageri trăiesc spaima vieții lor.

După cum se vede timpul între tornade scade. E deja un tipar. O zonă care nu avea astfel de fenomene meteorologice începe să fie măturată. Schimbările climatice sunt una din cauze. Alta ar fi despăduririle masive din Bărăgan, una din cele mai vitregite zone din România.

Meteorologii par doar a comenta dar nu a informa. Nu am văzut nici unul să ne spună dacă astfel de tornade devin curente sau dacă de acum vom avea o Alee a Tornadele precum cea din SUA.

Prietenii mei au filmat cu ceva ani în urmă și prima tornadă din Munții Măcinului. Aceea a fost însă de mică intensitate dar iată că zona de extinde. Cum trebuie să ne luptăm cu astfel de fenomene, de ce apar ele, cum poate statul prin politici specifice să scadă posibilitatea formării și apariției
lor... astea sunt întrebări firești și urgente. Nimeni nu face însă nimic! Doar poze stupide și mirări imbecile de parcă nu ar fi vorba de viețile lor!

Alo! Am intrat sau nu noi ca țară pe lista zonelor amenințate de tornade?

Pentru că dacă răspunsul este da trebuie să luăm măsuri!

 

 

 

 

Autor Mihai Vintilă 01 Mai 2019, 09:38 Editorial
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii