Zece ţări europene vor crea o reţea de energie eoliană în mările din nordul UE

De AGERPRES 04 Decembrie 2010, 18:36 Economie
Zece ţări europene au semnat, vineri, la Bruxelles, un acord de cooperare pentru crearea unei reţele de energie eoliană în Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei şi în Marea Celtică, cu prilejul Consiliului miniştrilor europeni ai energiei, transmite EFE. Suedia, Danemarca, Germania, Olanda, Luxemburg, Franţa, Marea Britanie, Irlanda, Norvegia şi Belgia vor coopera, începând de acum, pentru a interconecta această reţea care acoperă o suprafaţă de 760.000 de kilometri pătraţi.

'Acest memorandum reprezintă un pas important în dezvoltarea energiilor regenerabile', a subliniat preşedinţia belgiană a UE într-un comunicat, în care a reamintit faptul că nivelul capacităţii energetice deţinut de Cei 27 în largul mării este mai mare decât capacitatea de obţinere a petrolului în Orientul Mijlociu.

Ministrul belgian pentru energie, Paul Magnette, care a impulsionat foarte mult proiectul, a considerat drept un lucru 'indispensabil' atragerea de investiţii care să permită dezvoltare interconexiunilor.

Asociaţia Europeană pentru Energie Eoliană (EWEA) a considerat că acordul constituie 'un pas absolut necesar pentru crearea unei reţele electrice în largul mării, foarte utilă pentru dezvoltarea unei pieţe unice europene a energiei'.

Preşedinţia belgiană estimează că amplasarea acestei reţele ar putea crea, între anii 2020 şi 2030, până la 150.000 de locuri de muncă şi o capacitate instalată de 150 GW în anul 2030. În acest mod se vor produce 563 TWh, echivalând cu 16 la sută din consumul de electricitate din Europa. În 2050, această cifră s-ar putea ridica până la 46 la sută.


 

Autor AGERPRES 04 Decembrie 2010, 18:36 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii

 

Publicitate