Suplimentarea Programului Rabla și restituirea taxei auto printre noile proiecte ale Ministerului Mediului care beneficiază de finanțare pentru anul 2018

De Redactia 15 Septembrie 2018, 18:22 Economie

Guvernul a adoptat, în ședința de joi, 13 septembrie 2018, la propunerea Ministerului Mediului, proiectul de Hotărâre privind aprobarea bugetului de venituri și cheltuieli al Fondului pentru Mediu și al Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) pentru anul 2018, rectificat. Prin adoptarea acestui act normativ este asigurată finanțarea, din bugetul Fondului pentru Mediu, a proiectelor și programelor pentru protecția mediului, precum și sumele necesare în vederea restituirii taxei auto.

”Prin această rectificare am asigurat finanțarea atât a programelor de succes ale AFM, cât și a unor programe noi, mult așteptate de către români. Astfel, programul Rabla, cel mai longeviv program guvernamental, primește o suplimentare de 30.000 de prime de casare, ediția din 2018 devenind astfel una dintre cele mai de succes ale programului, din istoria sa de 15 ani. Printre noutățile care vor demara în această toamnă se numără programul Rabla pentru electrocasnice, programele de reducere a emisiilor și îmbunătățire a calității aerului, prin instalarea de stații de alimentare pentru mașini electrice și achiziția de mijloace de transport public nepoluante. În perioada următoare vom publica ghidurile de finanțare și așteptăm ca românii să se înscrie în număr cât mai mare ”, a declarat Grațiela GAVRILESCU, viceprim-ministru și ministrul mediului.

Astfel, prin rectificarea bugetară, Administrația Fondului pentru Mediu va asigura resurse financiare pentru susținerea și realizarea următoarelor proiecte și programe pentru protecția mediului:
- Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto național (Rabla Clasic) va fi suplimentat cu 198 milioane lei, atât pentru persoane fizice, cât și pentru persoane juridice, ceea ce reprezintă un număr de 30.000 de prime de casare noi, numărul total al primelor de casare ajungând la aproximativ 50.000 în anul 2018, valoare mult peste media ultimilor ani.
- Demararea Programului Rabla pentru electrocasnice, program care se va adresa persoanelor fizice, în vederea stimulării colectării selective a deșeurilor de echipamente electrice și electronice și care va contribui la atingerea obiectivelor și standardelor de mediu asumate de România ca stat membru al Uniunii Europene. Pentru acest program au fost alocate credite de angajament în sumă de 20 milioane lei.
- Demararea Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de vedere energetic: stații de reîncărcare pentru vehicule electrice în municipiile reședințe de județ, care va beneficia de un buget de 92 milioane lei, urmându-se a se realiza aproximativ 1.200 de puncte de reîncărcare a vehiculelor electrice.
- Demararea Programului privind îmbunătățirea calității aerului și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, utilizând autovehicule mai puțin poluante în transportul public local de persoane – autobuze și troleibuze electrice/GNC (gaz natural comprimat), suma alocată pentru finanțarea acestui program fiind de 460 de milioane lei, beneficiarii urmând a fi, cu prioritate, unitățile administrativ-teritoriale unde depășirea emisiilor de poluanți a determinat demararea procedurilor de infringement împotriva României pe calitatea aerului.

Totodată, se vor finanța și 2 proiecte de importanță națională, fiind alocată suma de 6 milioane lei pentru Programul privind finanțarea Centrului de Excelență NATO pentru protecția mediului, prin construirea unei clădiri verzi al cărei consum de energie este aproape egal cu zero, exemplu de bune practici în reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul rezidențial și suma de 230 de milioane lei pentru Programul ”Centenarul luminii” privind instalarea de sisteme solare fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice.

De asemenea, a fost suplimentată suma necesară restituirii taxei auto, din excedentul anilor precedenți fiind asigurată suma de 1,345 miliarde lei. Restituirea sumelor se realizează în baza prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule și timbrul de mediu pentru autovehicule și cele ale Ordinului nr. 1488/3198/2017 de aprobare a Normelor metodologice de aplicare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 52/2017.

Nu în ultimul rând, a fost modificată Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 80/2001 privind stabilirea unor normative de cheltuieli pentru autorităţile administraţiei publice şi instituţiile publice, fiind mărit, de la 18.000 la 35.000 euro – contravaloare în lei, pragul maxim de achiziționare a autovehiculelor electrice de către autoritățile și instituțiile publice prin Programul Rabla Plus.

DIRECȚIA DE COMUNICARE

 

Autor Redactia 15 Septembrie 2018, 18:22 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii