Schimburile comerciale dintre Italia şi România, în creştere

De Redactia 10 Noiembrie 2016, 09:07 Economie

Investiţiile italiene în România şi relaţiile economice bilaterale au fost analizate pe larg în cadrul unui forum economic organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti, împreună cu Agenţia Italiană de Comerţ. La eveniment, alături de oamenii de afaceri din cele două ţări, au fost prezenţi preşedintele României, Klaus Iohannis, şi omologul său italian, Sergio Mattarella, dar şi reprezentanţi ai Guvernului României.

Conform datelor Institutului Naţional de Statistică, schimburile comerciale dintre Italia şi România au atins anul trecut valoarea de peste 13 miliarde de euro, în creştere cu aproape 9% faţă de 2014. Creşterea continuă a schimburilor comerciale reflectă o prezenţă solidă a societăţilor italiene pe teritoriul României. La sfârşitul anului trecut erau active peste 24 de mii de societăţi cu capital italian. Preşedintele Confindustria România, Mauro Maria Angelini, a declarat că antreprenorii italieni îşi vor continua activitatea în România.

"Ne simţim datori să spunem că relaţiile dintre România şi Italia astăzi, în 2016, sunt ceva care merge dincolo de relaţiile standard între două ţări membre ale UE. Există un prezent important, dar există de asemenea un viitor de activitate de muncă şi de antreprenoriat între pământurile noastre." a spus Mauro Maria Angelini.

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România, Florin Jianu, a declarat că România are un mediu economic stabil şi că au fost create condiţii pentru ca antreprenorii străini să investească în ţara noastră.

"Dacă ne uităm la Codul Fiscal, vedem că avem o serie de măsuri care fac România să fie extrem de atractivă pentru investiţii. Ne uităm la o rată a TVA redusă pentru alimente şi pentru turism, ne uităm la ceea ce înseamnă impozitarea dividentelor, care are un procent de 5%, ne uităm că nu există o taxă pe profitul reinvestit şi o serie întreagă de alte măsuri legislative care fac România extrem de atractivă şi de stabilă", a explicat el.

Ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, a spus în cadrul forumului că guvernul lucrează la elaborarea unei strategii economice pentru următorii ani, urmând ca în săptămânile următoare draftul priectului să fie lansat în dezbatere publică, scopul acestei strategii fiind de a încuraja producţia oriunde în ţară.

"Eu cred că, dacă vom fi în stare să creăm condiţiile ca antreprenorii să se instaleze, să poată să producă oriunde în această ţară, fie într-un parc industrial din jurul unui oraş, fie într-o zonă rurală, aceasta va aduce dezvoltarea ţării şi va atrage prosperitate pe lângă. Este foarte important să punem bazele şi ingredientele care să facă această producţie posibilă", a îndemnat vicepremierul.

Italia reprezintă principalul investitor în România, 20% din societăţile înregistrate find cu capital italian.

sursa: Info Camera Italia, nr. 9, octombrie - noiembrie 2016, p. 12

 

Autor Redactia 10 Noiembrie 2016, 09:07 Economie
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii